TÉMA

Hudba

Efekt Taylor Swiftové na ekonomiku se přeceňuje, tvrdí odborníci

Turné Taylor Swiftové po Evropě sledují s očekáváním nejen fanoušci této hudební megastar, ale i ekonomové. Vyprodané stadiony s desetitisícovými kapacitami a „swifties“, kteří potřebují někde jíst a spát, znamenají zvýšené tržby pro podniky na koncertních zastávkách. Jenže dlouhodobý vliv velkých hudebních akcí na ekonomiku se přeceňuje, míní ekonomové.
včera|

Zpívající lemurové naznačují původ lidské hudby, míní studie

Původ lidské hudby je zřejmě mnohem starší, než se předpokládalo. Lemur indri z Madagaskaru komunikuje pomocí zvuků, které vědci označují jako písně – mají totiž rytmus a zní i trošku podobně jako zpěv. Zní jako vuvuzela, dětská trumpeta nebo pohádkový hejla. Podle vědců z Univerzity ve Warwicku naznačuje tato pozoruhodná komunikace, jak a proč začali zpívat lidé.
29. 6. 2024|

Rock for People nabídl stálice i vycházející hvězdy. Dorazil i Neo z Matrixu

Po čtyřech dnech se za návštěvníky zavřely brány královéhradeckého Parku 360, kde již tradičně probíhal festival Rock for People (RfP). Ten na několika pódiích nabídl přes 130 koncertů v čele s The Prodigy, Bring Me the Horizon, The Offspring či Yungbludem. Letošní ročník nalákal i na hvězdu hollywoodských filmů Keanu Reevese.
18. 6. 2024Aktualizováno18. 6. 2024, 17:47|

Festival Mighty Sounds zahájí prázdniny s Bad Religion a The Hives

Poslední červnový víkend bude na letišti v Táboře patřit hudebnímu festivalu Mighty Sounds. Prázdniny na jihu Čech zahájí jako hlavní tahák programu kalifornští punkrockeři Bad Religion. Zahrají také The Hives nebo Cock Sparrer a Panteón Rococó.
18. 6. 2024|

Přípravy na Rock for People finišují, přijedou The Offspring nebo Bring Me The Horizon

Festival Rock for People slibuje sto dvacet hudebních hostů. K hlavním hvězdám budou od 12. do 15. června v Parku 360 v Hradci Králové patřit kapely The Offspring, Bring Me The Horizon, The Prodigy či zpěvák Yungblud a zpěvačka Avril Lavigne. Přípravy pokračují podle plánu.
5. 6. 2024|

Česká televize naladí letní program do barev francouzské trikolory

Během léta prostoupí francouzská tematika všemi programy České televize (ČT). Diváky čekají přenosy olympijských her z Paříže, kultovní francouzské filmy a seriály s oblíbenými herci i dokumenty a cestopisy objevující tuto zemi. Bonjour léto s Českou televizí začíná 24. června, oznámili zástupci ČT na úterní tiskové konferenci. „Ačkoliv má ČT oprávnění vysílat olympijské soutěže pouze na jednom programu, podařilo se nám domluvit výjimku, díky níž můžeme v případě časového souběhu dvou bojů o medaile s českou účastí pro živé vysílání využít i internetový stream,“ sdělil výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský.
4. 6. 2024|

V Austrálii vystaví album, které se nesmí prodávat. Rapeři z Wu-Tang Clan jím chtěli změnit hudbu

Album Once Upon a Time in Shaolin jde proti snahám téměř všech umělců. Když ho rapeři z Wu-Tang Clan natáčeli, nechtěli, aby trhalo rekordy v prodejnosti. Naopak před deseti lety vznikla jediná fyzická kopie, sběratelský artikl, jehož jakékoliv komerční šíření je až do roku 2103 zakázáno. Zdá se ironií, že pro prvního majitele bylo album „nablýskanou hračkou“ za miliony dolarů. Utajovanou a nejdráže prodanou nahrávku v historii moderní hudby v červnu vystaví Tasmánské muzeum starého a nového umění v Austrálii. Uspořádá i soukromé poslechy vybraných skladeb.
31. 5. 2024|

Německo Němcům místo L’amour Toujours. Party hit se přestává hrát kvůli neonacistům

Mnichovský Oktoberfest odmítá hrát na letošním ročníku píseň L’amour Toujours. A není jediným festivalem. Diskotékový hit italského DJ Gigiho D’Agostina z přelomu milénia přestal být pouhým roztančeným lovesongem poté, co si ho přivlastnili stoupenci německé krajní pravice. S novým xenofobním textem, že Německo patří Němcům a cizinci musí pryč. I proto scéna z jedné nedávné party nezůstala jen trapným opileckým přešlapem.
29. 5. 2024|

Brněnský dopravní podnik zakázal hudbu v kabině řidičů. Odboráři chtějí nařízení zvrátit

Brněnský dopravní podnik zakázal svým řidičům poslouchat při řízení hudbu i mluvené slovo. Důvodem jsou podle něj množící se stížnosti od cestujících. Na nařízení si teď stěžují odbory, vadí jim, že je o novince nikdo neinformoval předem. Vedení brněnského dopravního podniku naopak tvrdí, že zákaz poslouchání hudby byl předem projednán přímo s odboráři.
29. 5. 2024|

Elvisova vnučka chce zastavit prodej Gracelandu. Sídlo krále rokenrolu se draží kvůli údajným dluhům

Soud zablokoval dražbu sídla Graceland v Memphisu, kde Elvis Presley prožil velkou část života a kde také zemřel. Žalobu kvůli zastavení prodeje podala zpěvákova vnučka, herečka Riley Keoughová. Do prodeje se dům dostal jako zástava za údajně nesplacenou půjčku Rileyiny matky Lisy Marie Presleyové.
22. 5. 2024Aktualizováno22. 5. 2024, 17:38|

Sláva Hongkongu už nezazní. Soud neoficiální hymnu zakázal, protože se mohla stát „zbraní“

Protivládní protesty, které v roce 2019 hýbaly Hongkongem, provázela píseň Glory to Hong Kong (Sláva Hongkongu). Neoficiální hymna dráždila Číně nakloněné politiky i po potlačení demonstrací. Potřebu zákazu zdůvodnili „zajištěním národní bezpečnosti“. Letos v květnu soud skladbu zakázal, aby nemohla být použita jako „zbraň“ proti státu. YouTube v Hongkongu obsah odstranil, jakkoliv je prý „zklamán“. Mezi kritiky vlády soudní rozhodnutí prohloubilo obavy z omezování svobod v Hongkongu.
21. 5. 2024|

Začíná Pražské jaro, Mou vlast zahrají Berlínští filharmonici

Tradičně v den výročí úmrtí Bedřicha Smetany a jeho Mou vlastí se 12. května otevírá hudební festival Pražské jaro. Cyklus symfonických básní tentokrát v pražském Obecním domě provedou Berlínští filharmonici. Koncert v přímém přenosu nabídne také Česká televize.
12. 5. 2024|

Eurovizi ovládl švýcarský Kód

V 68. ročníku Eurovize zvítězilo Švýcarsko. Reprezentoval jej zpěvák a rapper Nemo s písní The Code o cestě k poznání sebe sama jako nebinárního člověka. Skladba kombinovala prvky žánrů drum and bass, opery, rapu a rocku. Na druhém místě skončilo Chorvatsko a třetí byla Ukrajina. Česko se zpěvačkou Aiko se do finále nedostalo. Událost ve švédském Malmö poznamenaly protesty proti izraelské účasti v soutěži kvůli válce v Pásmu Gazy.
12. 5. 2024|

Finále Eurovize se obejde bez české účasti, navzdory protestům postoupil Izrael

Česká zpěvačka Aiko nepostoupila do finále písňové soutěže Eurovize. Z jejích konkurentů v druhém semifinále se naopak zadařilo izraelské zpěvačce Eden Golanové, která díky hlasování diváků u obrazovek postoupila, přestože účast její země v nejsledovanější nesportovní televizní události provázejí protesty.
10. 5. 2024|

Švédská státní kasa vyhlíží díky koncertům Taylor Swiftové obrovské příjmy. Ekonomové i inflaci

Švédsko v příštích dnech čeká nápor hudebních fanoušků. Do tamních restaurací, hotelů a dalších podniků zamířili jako první příznivci mezinárodní pěvecké soutěže Eurovize, ještě více jich má přijet na tři koncerty americké zpěvačky Taylor Swiftové do Stockholmu. Ekonomové očekávají, že místní podniky díky popové hvězdě vydělají – v českých korunách – přes jedenáct a půl miliardy.
10. 5. 2024|

Na TikTok se dohodou s UMG vrátila hudba Swiftové, Billie Eilish či Dylana

Písně Taylor Swiftové, Billie Eilish, Harryho Stylese či Boba Dylana nebo kapely Pearl Jam se vrací na TikTok. Vydavatelství Universal Music Group (UMG), které skladby spravuje, se totiž se sociální sítí podařilo dohodnout na nové smlouvě. Právě kvůli neshodám hudba, k níž drží práva UMG, začátkem února z TikToku zmizela.
3. 5. 2024|

Na Ceny Apollo udělaly dojem Pozdravy z polepšovny od Anny Vaverkové a virtuální Nivva se svými Sirens

Album roku 2023 natočila podle hudebních cen Apollo Anna Vaverková. Mezi loňskými nahrávkami zvítězil její debut Pozdravy z polepšovny. Ocenění pro singl roku si odnáší virtuální projekt Nivva za skladbu Sirens.
3. 5. 2024|

V Mělníku začíná třídenní technoparty. Lidé se obávají rušení nočního klidu

Do Mělníka přijíždějí stovky lidí na druhý ročník technoparty. Okolí tamního krematoria a hřbitova tak zaplaví hlasitá hudba, jenže právě toho se místní po loňských zkušenostech obávají, zejména pak hluku v nočních hodinách. Mělnická technoparty startuje v pátek večer a potrvá až do neděle.
26. 4. 2024|

Taylor Swiftová vydala nové album. Básní o mukách lásky

Jak řekla, tak se stalo. Zpěvačka, skladatelka a textařka Taylor Swiftová vydala 19. dubna nové album. Anoncovaný název The Tortured Poets Department, tedy Oddělení mučených básníků, budil dohady o přesném významu. Nahrávka je nakonec dalším porozchodovým vyléváním srdce, nicméně podle recenzí dospělejším než ty předchozí.
19. 4. 2024|

Nechceme se zacyklit, představují kamarádi z Mirai album Tomodachi

Kapela Mirai vydala čtvrté studiové album. Stejně jako předchozí počiny nese název v japonštině: Tomodachi v překladu znamená „kamarádi“. Novinka vyšla k desátému výročí existence Mirai.
15. 4. 2024|

Během pandemie měla Jana Kirschner čas na „obyčajnosti“, napsala o nich album

Jana Kirschner po deseti letech vydala novou sólovou desku. Jmenuje se Obyčajnosti a zpívá na ní o všedních věcech, které začala citlivěji vnímat během pandemie covidu. S albem vyrazila na turné, zastavila se i v Česku.
10. 4. 2024|

Od kmene stromu po koncertní pódium. Výstava představuje klavír jako technické dílo

Přední český výrobce pian Petrof za sto šedesát let fungování vyprodukoval přes 635 tisíc nástrojů. Některé jsou k vidění na výstavě, která chce u příležitosti výročí této firmy především připomenout, že piano není jen hudební nástroj, ale i pozoruhodné technické dílo. V Národním technickém muzeu je vystaven mimo jiné jeden z prvních nástrojů, který vyrobil přímo zakladatel firmy. Na jiný, reprezentující současnost, si návštěvníci mohou dokonce sami zahrát.
9. 4. 2024|
Doporučujeme

Texty písní v angličtině jsou čím dál jednodušší a naštvanější, zjistila studie

Texty písní v angličtině se za posledních čtyřicet let zjednodušily a více se opakují. Přibylo v nich také negativních emocí. Poznatek vzešel ze studie, kterou zveřejnil list Scientific Reports. Výzkum podrobil analýze dvanáct tisíc skladeb různých hudebních žánrů.
8. 4. 2024|

Olympiádu má zahájit francouzská pop hvězda. Reakce jsou rasistické, Macron se jí zastal

Při zahájení olympijských her v Paříži by měla zazpívat francouzská popová hvězda Aya Nakamuraová. Její vystoupení, ač je možná jen fámou, se ale už předem nelíbí politikům a stoupencům krajní pravice. Naopak prezident Emmanuel Macron se zpěvačky tmavé pleti zastal poté, co se stala terčem rasistických komentářů.
5. 4. 2024|