Hurikán Katrina – New Orleans pod vodou a téměř 2000 mrtvých

New Orleans - Katrina - hurikán, který na konci 29. srpna 2005 způsobil obrovské škody na jihu Spojených států. Rychlost větru dosahovala na moři až 280 km/h, na pevnině kolem 250 km/h. U New Orleansu se protrhly ochranné hráze a město zcela zaplavila voda z oceánu a blízkého jezera Pontchartrain. Počet obětí se odhaduje asi na 1300. Z ekonomického hlediska jde patrně o vůbec největší katastrofu způsobenou atlantickým hurikánem.

Katrina byla označena za „největší civilní technickou katastrofu v historii USA“. Město bylo postiženo v takovémto rozsahu z důvodu selhání hrází a odvodňovacích kanálů. 

Poté, co se relativně mírný hurikán prvního stupně přehnal přes Floridu, získal novou sílu nad Mexickým zálivem a postupně dosáhl až na pátý stupeň. Již 27. srpna začala nepovinná evakuace New Orleansu. Asi 80 procent obyvatel tak New Orleans opustilo už před bouří. 

Rozhovor s Romanem Bradáčem a Michalem Kubalem (zdroj: ČT24)

Silný vítr zničil město, roztříštil okna, hromadil odpad po celém městě a přinesl silný déšť a záplavy zejména do východní části města. Situace se ještě zhoršila, když se protrhly další čtyři kanály. Voda pak 30. srpna začala ustupovat, a lidé tak mohli začít sčítat škody, které byly opravdu veliké. Na některých místech dosáhla voda výšky až 7,6 metru. Vysušení a odvodnění města trvalo přes 50 dní. Řádění Katriny ještě umocnilo řádění černošských gangů, které se zmocnily částí města s již tak vysokou kriminalitou.

Postižené území - bouře zasáhla Bahamy, Kubu, ale především čtyři americké státy - Floridu, Louisianu (jakýmsi symbolem katastrofy se stalo její největší „jazzové“ město New Orleans), Alabamu a Mississippi; v USA Katrina zdevastovala území o rozloze 233 000 kilometrů čtverečních (velké téměř jako Británie).

Počet obětí - 1 836, pohřešuje se 135 osob; nejvíce mrtvých bylo ve státech Louisiana (1 577) a Mississippi (238). Bilance mrtvých dělá z Katriny nejvražednější hurikán v USA od roku 1928.

Ekonomické škody: 81 miliard USD v cenách roku 2005 (téměř dva biliony korun), pojišťovací firmy přišly škody na více než 40 miliard USD (zhruba 720 miliard korun); Katrina se tak stala nejdražší přírodní katastrofou v historii USA.


Katrina měla i politický dopad. Z vyšetřování Sněmovny reprezentantů totiž vyplynulo, že reakce na hurikán byla fiaskem na všech úrovních. Kritiku si vyslechl i tehdejší americký prezident George Bush za to, že příliš pozdě rozpoznal závažnost situace a otálel s uvolněním pomoci. V roce 2009 americký soud rozhodl, že záplavy v New Orleans částečně zavinilo kvůli nedbalosti při údržbě důležitého navigačního kanálu americké ženijní vojsko. Bylo to vůbec poprvé, co soud přiřkl federální vládě přímou odpovědnost za záplavy.