Řecký premiér Mitsotakis míří k vítězství v parlamentních volbách

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis svou stranu Nová demokracie (ND) prohlásil za vítěze nedělních parlamentních voleb a uvedl, že má silný mandát k sestavení nové vlády, informuje agentura Reuters. Podle dosud neúplných výsledků konzervativní ND získala náskok 20 procentních bodů před levicovou opoziční stranou SYRIZA expremiéra Alexise Tsiprase, avšak zřejmě nebude mít dostatek hlasů k sestavení jednobarevné vlády. Takovou šanci by ovšem s ohledem na řeckou volební matematiku mohl mít Mitsotakis po dalších volbách, které řecká média označují za druhé kolo.

„Výsledky jsou rozhodující. Ukazují, že Nová demokracie má souhlas lidu vládnout silně a samostatně,“ uvedl v neděli premiér. Řecko podle něj potřebuje silnou vládu, která věří v reformy.

Po sečtení 80 procent hlasů měla ND 40,8 procenta, SYRIZA 20,1 procenta a sociálnědemokratická strana PASOK 11,7 procenta. Tsipras, jehož strana si vedla hůře, než předpovídaly průzkumy, Mitsotakisovi již gratuloval.

Navzdory velkému úspěchu vládní strany je podle zpravodajského webu BBC možné, že ND dá hned přednost druhému kolu před koaličním vyjednáváním.

Před čtyřmi lety necelých 40 procent hlasů stačilo Nové demokracii k zisku 158 poslaneckých křesel ve 300členném řeckém parlamentu, a to díky bonusovým mandátům pro vítěze. Na ty je ovšem nyní nárok až ve druhém kole. Web eKathimerini s odvoláním na zdroje z ND píše, že by se druhé kolo voleb mohlo uskutečnit 25. června.

Premiér varoval před „návratem chaosu“

Mitsotakis sázel v kampani na zlepšení stavu řeckého hospodářství v posledních letech a pokles nezaměstnanosti, za svůj úspěch označoval i návrat řeckých státních dluhopisů na finanční trhy. Premiér také varoval před návratem chaosu, který by podle něj nastal v případě vítězství levicové opozice. Agentura Reuters připomíná, že Mitsotakisově vládě klesly preference po únorové železniční nehodě na severu Řecka, při které zahynulo 57 lidí. 

Hlavní opoziční strana SYRIZA kritizuje mimo jiné pokles kupní síly Řeků kvůli inflaci. Šéf strany Alexis Tsipras během kampaně tvrdil, že Řekové z nižších a středních vrstev neměli z ekonomického růstu citelný prospěch. SYRIZA by to chtěla napravit řadou sociálních a daňových opatření.

Tsipras tvrdě kritizuje Mitsotakise také za údajné nelegální odposlechy vysokých státních představitelů a politiků tajnými službami. „Řekové mají ve svých rukou možnost vykonat vůli většiny, aby se země změnila (…) a otevřela se tak cesta k progresivní koaliční vládě,“ prohlásil v neděli Tsipras. 

O složení parlamentu Řekové hlasují každé čtyři roky. K jasnému vítězství by podle analytiků strana potřebovala více než 45 procent, což je výkon, který nebyl zaznamenán od drtivého vítězství socialisty Andrease Papandrea v 80. letech a počátkem 90. let minulého století.