Slovensko dočasně zavede hraniční kontroly, týkat se budou i Čechů

Slovensko od 24. května do 8. června zavede kontroly na hranicích se sousedními státy EU včetně Česka a také na mezinárodních letištích. Podle materiálu ministerstva vnitra je kromě jiného důvodem konání mezinárodní bezpečnostní konference Globsec.

„Zúčastní se jí významné politické a jiné osobnosti veřejného života z Evropy a z ostatních částí světa. Prioritou je proto zajistit vysoký bezpečnostní standard této významné mezinárodní akce,“ ohlásil ministr vnitra Roman Mikulec.

Hranice se Slovenskem bude po obnově kontrol možné překračovat jen na hraničních přechodech. Výjimku dostali například záchranáři, dále zemědělci a další osoby při výkonu prací na zemědělských a lesních pozemcích v pásmu do pěti kilometrů od hranic.

Letošní ročník konference Globsec bude v Bratislavě na konci května. Ministerstvo vnitra za bezpečnostní riziko označilo také akci motocyklového klubu Hells Angels MC Slovakia, která je plánována na začátek června.

Obnovením kontrol na hranicích chce úřad zabránit příchodu lidí, kteří by mohli ohrozit veřejný pořádek na obou akcích.

V době obnovených hraničních kontrol by se podle informací ČTK měli na Slovensku také sejít na společném jednání prezidenti takzvané bukurešťské devítky, která zahrnuje země na východním křídle NATO.