Fox News za lži o volebních podvodech zaplatila 787 milionů dolarů

Události: Fox News zaplatí výrobci volebních přístrojů (zdroj: ČT24)

Soudní spor výrobce volebních přístrojů Dominion Voting Systems (DVS) s televizní stanicí Fox News skončil urovnáním. Oznámil to soudce krátce po začátku soudního procesu. DVS stanici žalovala za pomluvu v souvislosti s jejím zpravodajstvím, po prezidentských volbách v roce 2020, které dávalo prostor nepodloženým obviněním, že DVS manipulovala hlasy proti Donaldu Trumpovi. Firma jako odškodnění požadovala 1,6 miliardy dolarů (34 miliard korun). Obě strany se shodly, že Fox vyplatí urovnání ve výši 787,5 milionu dolarů (16,8 miliardy korun), řekl právní zástupce DVS.

„Uznáváme usnesení soudu, který shledal některá tvrzení o Dominionu falešnými,“ uvádí se v prohlášení Fox News.

„Na pravdě záleží. Lži mají následky,“ řekl právník DVS Justin Nelson před soudní síní po oznámení o urovnání. „Urovnání v hodnotě 787,5 milionu dolarů představuje zadostiučinění a uznání odpovědnosti,“ dodal.

Fox News podle DVS po prezidentských volbách v roce 2020 vědomě šířila nepravdivá prohlášení republikánského prezidenta Donalda Trumpa o zmanipulovaném hlasování ve snaze získat více diváků a zvala do vysílání Trumpovy spojence, kteří nepravdivě tvrdili, že zařízení DVS manipulovala s hlasy ve prospěch demokratů.

Fox News argumentovala, že pouze informovala o Trumpových námitkách proti výsledkům voleb a nechala diváky vyslechnout si jeho právníky a spojence.

DVS tvrdila, že kvůli Fox News přišla o zakázky a její zaměstnanci čelili vyhrožování. Fox News naopak žalobu označila za finančně motivovanou „politickou křižáckou výpravu“.

Jedna z nejvíce medializovaných žalob za pomluvu v USA

Soudce Eric Davis oznámil dohodu obou stran poté, co porota zasedla do lavic a právní zástupci si začali připravovat úvodní řeč. Proces měl původně trvat šest týdnů.

Porota měla rozhodnout, zda Fox News nesl odpovědnost za odvysílání falešných tvrzení, že stroje na sčítání hlasů od DVS byly použity ke zmanipulování výsledků hlasování ve prospěch demokrata Joea Bidena. Podle Reuters šlo o jednu z nejvíce medializovaných žalob za pomluvu v USA za poslední desítky let. Do soudní síně se vměstnalo přibližně dvě stě lidí, novináři a členové veřejnosti se před budovou soudu shromáždili již několik hodin před jejím otevřením.

Bez dohody by vypovídali známí moderátoři i Rupert Murdoch

Stanice Fox News o výsledku „mediálního procesu století“, jak soud nazývala ostatní média, referovala jen stručně. Vinu uznala. I zaplacení více než tři čtvrtě miliardy dolarů je pro mediální korporaci přijatelnější než ostře sledovaný proces, který by ji poškodil.

Výpovědi by neunikl 92letý magnát Rupert Murdoch ani hvězdní moderátoři. Ti po prezidentských volbách stále mluvili o ukradených volbách a o tom, že sčítací stroje výsledek obrátily. „Podvod je něco, co je reálné, co se stalo před dvěma týdny,“ řekl například moderátor Tucker Carlson v listopadu 2020. 

Podle interních emailů však dobře věděli, že volby proběhly v pořádku. Podněcovaná atmosféra spiknutí dovedla Trumpovy stoupence až k násilnému útoku na Kongres. Ve spojitosti s ním zahynulo devět lidí. „Důkazy, které v případu vyšly na světlo, ukazují, jaké důsledky má šíření lží,“ řekl generální ředitel společnosti DVS John Poulos.

Fox News se snaží celý případ uzavřít. Čeká ji ale další soud, nyní ve fázi příprav, kdy ji za poškození dobrého jména o ještě větší odškodné žaluje jiný výrobce volebních přístrojů.