Děti v Keni se učí programovat. Chybějící elektrické vedení nahrazují solární panely

Horizont ČT24: Programování místo pastevectví v Keni (zdroj: ČT24)

Klimatické změny mění v některých částech světa zavedený způsob života. Také v severní Keni kvůli rozsáhlému suchu lidé přicházejí o značnou část obživy. Místní vzdělávací instituce i soukromí dárci teď spojují své síly, aby nejmladší generaci nabídli novou perspektivu.

Oblasti na severu Keni bojují s extrémním suchem. Za uplynulé tři roky tady zapršelo pouze šestkrát. Tak tíživé podmínky místní komunity nepamatují. Většina z nich se sice stále živí tradičním pastevectvím, ale všichni mají strach o budoucnost. „Pošlo už tolik mých krav. Pokud takové sucho bude pokračovat, zemře jich ještě víc a mně nic nezbude,“ naříká masajský pastevec Kelvin Lesiyani.

Sílící nouze nutí pastevce, aby do práce stále častěji zapojovali i své děti. „Začínáme mít nízký počet chlapců ve školách a máme velké podezření, že jsou ze škol odváděni, aby se starali o dobytek,“ popisuje situaci vedoucí vzdělávání v organizaci Lewa Wildlife Conservancy, Purity Kinotiová.

Naděje v IT

Odborníci přitom zdůrazňují, že jen kvalitní vzdělání může dětem v rychle se měnícím světě přinést udržitelnou budoucnost. Vzdělávací poradce Innocent Kimutai říká, že „děti, které se naučí pohybovat v oblasti IT, budou schopny se přizpůsobit v jakémkoli prostředí, snáz naleznou práci a budou se moci přizpůsobit kdekoli na světě.“

Třeba Škola Enaikishomi v distriktu Laikipia začala v pilotním projektu nabízet svým žákům výuku práce na digitálních zařízeních a základy programování. A to i navzdory tomu, že v odlehlé oblasti není běžné připojení k elektrické síti. Počítače a tablety tady ale nabíjí pomocí solárních panelů.

Kurzy navštěvuje dvě stě dětí a přibývají další. Přesto, že pro většinu nejsou moderní technologie včetně stabilního připojení k internetu žádnou samozřejmostí.

Podporu projektu zajišťuje místní soukromá přírodní rezervace. Podobných partnerství mezi školami a ochranářskými organizacemi při tom v Keni přibývá. Ne náhodou – pro mecenáše je stabilita a prosperita místních komunit investicí také do vlastní budoucnosti.