V polském Przewodówě pochovali první oběť dopadu rakety z Ukrajiny

Ve vsi Przewodów na východě Polska se v sobotu konal pohřeb prvního ze dvou obyvatel, kteří přišli o život v úterý po dopadu zřejmě ukrajinské rakety. Dvaašedesátiletý muž, který je jednou ze dvou prvních polských civilních obětí války na Ukrajině, se dočkal státního pohřbu. Jeho šedesátiletý kolega bude pohřben v neděli, připomíná agentura DPA.

Na záběrech polské televize byly vidět velké smuteční věnce s mašlemi v barvách polské a ukrajinské vlajky. Samotný obřad se na přání rodiny uskutečnil v kruhu nejbližších. Podle agentury Reuters před pohřebním vozem kráčela vojenská kapela, zemi během posledního rozloučení pokrýval jemný sněhový poprašek.

„Je to smutná událost pro rodinu i celou komunitu. Všichni jsou hluboce zarmouceni,“ nechal se cestou ke kostelu slyšet sedmašedesátiletý mechanik na penzi Ryszard Turczanik. Místní kněz popsal oba zesnulé jako „velmi laskavé lidi“. Podle obyvatel vesnice pomáhali uprchlíkům z Ukrajiny.

Obec Przewodów, která je vzdálená jen šest kilometrů od hranice s Ukrajinou, zasáhla v úterý raketa ze sousední země. První informace hovořily o tom, že střela byla ruská, nakonec se ale ukázalo, že byla s největší pravděpodobností ukrajinská a sloužila jako součást protivzdušné obrany. Ukrajinu v úterý zasáhl velký počet ruských raket, které mířily především na energetickou infrastrukturu.