Íránská vláda omezí přístup k internetu. Počet mrtvých při protestech stoupl na 35, uvádějí úřady

Íránské ministerstvo vnitra oznámilo, že v zemi omezí přístup k internetu. Učiní tak v souvislosti s protesty, které v Íránu pokračují již více než týden kvůli smrti mladé ženy v policejní vazbě. Počet mrtvých stoupl na 35, uvedla podle agentury AFP íránská státní média. Prezident Ebráhím Raísí uvedl, že Írán se musí s protesty a s těmi, co narušují bezpečnost v zemi, „rozhodně vypořádat“.

„Dokud nepokoje neskončí, bude internet omezen,“ citovala americká CNN z prohlášení íránského ministra vnitra Ahmada Vahídího. Cílem je podle něj „zabránit organizaci nepokojů prostřednictvím sociálních sítí“.

Už v minulých dnech se objevily informace, že v době protestů rychlost internetu zpomalila a že úřady zablokovaly přístup k službám Instagram a WhatsApp, které Íránci nejvíce používají. Facebook a Twitter úřady v zemi zablokovaly již dříve. Telegram, YouTube a TikTok fungují nespolehlivě.

„Státní televize v pátek večer oznámila, že se bilance obětí nedávných nepokojů podle neoficiální statistiky vyšplhala na 35 lidí,“ uvedla íránská tisková agentura Borna News, která má blízko k íránským ministerstvům. Předchozí oficiální údaj zmiňoval sedmnáct obětí. Počet obětí bude ale nejspíš ještě vyšší, lidskoprávní organizace v pátek hovořily o nejméně 50 mrtvých. Při protestech v provincii Gílán na severu Íránu zadržela policie 739 lidí, z toho 60 žen, uvedla íránská média.

Prezident mluvil o nutnosti rozhodného postupu

Státní média v sobotu citovala Raísího vyjádření, že se Írán musí „rozhodně vypořádat s těmi, kdo narušují bezpečnost a klid země“. Prezident telefonicky hovořil s rodinou jednoho z příslušníků bezpečnostních složek, který byl při nepokojích zabit.

Prezident „zdůraznil nutnost rozlišovat mezi protestem a narušováním veřejného pořádku a bezpečnosti… a označil dění za výtržnosti,“ informovala státní média.

Amíníová zemřela po třech dnech v kómatu

Protesty se konají ve více než čtyřiceti městech včetně Teheránu. Ženy na nich mimo jiné pálí hidžáby, kterými si mají podle pravidel islámské republiky pokrývat hlavy. 

Teheránská morální policie minulý týden v úterý zatkla Mahsu Amíníovou právě za porušení pravidel pro nošení pokrývky hlavy. Žena ale ve vazbě upadla do kómatu a zemřela. Bylo jí dvaadvacet let a podle rodiny byla předtím zdravá. Policie tvrdí, že zemřela na infarkt. Podle zpráv kolujících na sociálních sítích ji policisté bili obuškem a zranili, když se udeřila hlavou o policejní auto. V kómatu byla tři dny.