Boje v Tripolisu zasáhly několik nemocnic. V Libyi se stupňuje chaos

Boje, které v noci na sobotu vypukly v libyjském hlavním městě Tripolisu a pokračovaly i během dne, vyvolávají obavy z nové války v Libyi. V zemi panuje chaos a vládnou jí dva znepřátelené kabinety. Boje zasáhly šest nemocnic v metropoli, o život přišlo nejméně 23 lidí. Dalších nejméně 140 lidí bylo zraněno, uvedla agentura AFP s odvoláním na libyjské ministerstvo zdravotnictví.

Mise OSN v zemi vyzvala k okamžitému zastavení bojů a vyjádřila znepokojení nad ostřelováním civilních čtvrtí. Současné boje jsou nejhorší za dva roky, uvedla agentura Reuters.

Libye již několik měsíců balancuje na hraně chaosu poté, co parlament sídlící na východě země odmítl vládu jednoty v Tripolisu, která byla ustanovena loni v rámci procesu podporovaného OSN, a jmenoval konkurenční vládu. Znepřátelené politické tábory, které v Libyi soupeří o moc, nedospěly k dohodě ani po několika kolech jednání, jejichž cílem bylo otevřít cestu k novým celostátním volbám.

Země má nyní dva premiéry, jimž se dostává podpory od ozbrojených skupin, které ovládají území metropole a dalších západolibyjských měst. Tento týden OSN vyjádřila obavy, že oba tábory mobilizují své síly, a vyzvala k uvolnění napětí a ke zdrženlivosti.

Ze střetů vláda premiéra Abdala Hamídy Dbaíby, která sídlí v hlavním městě, obvinila konkurenční kabinet premiéra Fathího Bášághy, který ve svém prohlášení neupřesnil svou roli ve střetech.

V Tripolisu proti sobě bojují ozbrojené skupiny

Střety se v několika čtvrtích v Tripolisu rozhořely v noci na sobotu. Ze záběrů zveřejněných na internetu je slyšet střelba z lehkých i těžších zbraní. Podle svědků, které cituje agentura AP, se jedna z největších ozbrojených skupin v hlavním městě pokusila o dobytí základny jiné ozbrojené organizace. V sobotu večer v metropoli podle AFP panoval nejistý klid, přes den byly ulice liduprázdné a z některých míst stoupal kouř.

Vláda národní jednoty (GNU) premiéra Dbaíby v prohlášení uvedla, že střety vyvolal útok ozbrojenců, kteří podporují konkurenční kabinet premiéra Bášághy. Ten se pokusil v květnu vstoupit do Tripolisu, což vyvolalo boje v ulicích. Podle GNU Bášágha a jeho spojenci odmítají rozhovory a hromadí ozbrojence v okolí Tripolisu. Bášághův kabinet odmítl tvrzení, že nemá zájem o jednání. V prohlášení ale neupřesnil, zda se jeho síly nějak účastní nejnovějších střetů.