Gazprom zastavil dodávky plynu do Lotyšska

Ruská společnost Gazprom ráno pozastavila dodávky zemního plynu do Lotyšska. Na komunikační síti Telegram firma oznámila, že Lotyšsko porušilo podmínky pro odběr suroviny. V pátek lotyšská plynárenská společnost Latvijas Gaze uvedla, že za plyn platí v eurech místo rublů, uvedla agentura Reuters. Platit v rublech nyní požaduje Rusko.

V pátek šéf společnosti Latvijas Gaze Aigars Kalvitis řekl, že jeho firma odebírá plyn z Ruska. „Ale ne od Gazpromu, protože není možné platit Gazpromu. Máme odlišného dodavatele,“ uvedl. Název společnosti nesdělil.

Lotyšsko neočekává, že by rozhodnutí Gazpromu mělo na situaci v zemi zásadní vliv, uvedl státní tajemník pro energetickou politiku Edijs Saicans.

Podle místní agentury LETA Rusko od začátku války na Ukrajině dodávky plynu do Lotyšska už několikrát omezilo. V posledních týdnech ale odběr znovu vzrostl.

Jen za poslední měsíc země odebrala do svých zásobníků ekvivalent jedné terrawatthodiny (TWh) plynu z Ruska. Lotyšsko chce přestat nakupovat plyn z Ruska od začátku příštího roku.