Ukrajinci poškodili most přes Dněpr v okupovaném Chersonu

Ukrajinské síly zasáhly Antonivskyj most přes Dněpr. Poškození strategicky významné stavby v Rusy okupované Chersonské oblasti na jihu země nejprve oznámily úřady zřízené ruskými silami, později to potvrdila i ukrajinská strana. Další silnice přes řeku se nachází o padesát kilometrů dál proti proudu Dněpru na přehradě u Nové Kachovky.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (červenec 2022)

  • 21:34

    Mezinárodní výbor Červeného kříže dosud nedostal povolení navštívit místo útoku na věznici Olenivka v Doněcké oblasti, kde zahynuly desítky ukrajinských válečných zajatců. Červený kříž nabízí pomoc při evakuaci zraněných, stejně jako materiální podporu. Úkolem Červeného kříže není vyšetřování údajných válečných zločinů, píše Reuters.

  • 15:52

    Úřady v Mykolajivu dnes oznámily, že při ruském ostřelování města zemřel jeden z největších ukrajinských obchodníků s obilím Oleksij Vadaturskyj a jeho manželka. Město zažilo silné ruské bombardování, podle poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajla Podoljaka byl však útok na podnikatele cílený. "Nebyla to náhoda," uvedl. Vadaturskyj podle magazínu Forbes patřil v roce 2021 mezi 30 nejbohatších Ukrajinců a jeho společnost vlastní i nákladní lodě.

  • 15:39

    Turecký prezidentský mluvčí Ibrahim Kalin uvedl, že lodě s obilím jsou na Ukrajině naložené a připravené vyplout. Podle něj zbývá už jen dojednat pár maličkostí.

    "Je velká pravděpodobnost, že první loď by mohla vyplout zítra (v pondělí) ráno, pokud se vše vyřídí do večera," uvedl Kalin s tím, že loď by vyplula z Oděsy. O situaci dnes jednal s ukrajinskými představiteli i turecký ministr obrany Halusi Akar, podle kterého je rovněž vše technicky připraveno pro zahájení přepravy přes Černé moře.

Okupanty zřízené úřady tvrdí, že most byl zasažen raketovým systémem HIMARS, který ukrajinské armádě dodaly Spojené státy. Při útoku podle nich nebyl nikdo zraněn.

Nedaleko je podle agentury Interfax Ukrajina základna ruských vojáků a právě na ni útok cílil.

Poškozený most v okupovaném Chersonu
Zdroj: ČT24/Telegram/truexanewsua

Na sociálních sítích se objevily fotografie poškozeného povrchu mostu i snímky černého kouře stoupajícího z místa těsně vedle, píše The Odessa Journal.

Kilometr dlouhý most je jednou z pouhých dvou spojnic obou břehů Dněpru na Ruskem kontrolovaném území jižní Ukrajiny.

Vojenští analytici tvrdí, že nově dodané vysoce mobilní dělostřelecké raketové systémy HIMARS, které jsou přesnější a mají delší dolet než ostatní ukrajinské zbraně, by mohly pro Kyjev znamenat výrazné posílení při jeho pokusu o zahájení protiofenzivy na jihu země.

Rusové zasáhli centrum Kramatorsku

Ruská vojska v úterý zasáhla centrum východoukrajinského Kramatorsku. Jeden člověk přišel o život a šest lidí utrpělo zranění, uvedl na sociálních sítích šéf oblastní správy Pavlo Kyrylenko. V zasažených vícepodlažních obytných domech vypukly požáry. 

Kyrylenko následně obvinil ruské síly, že k útoku použily protiletadlovou řízenou střelu R-37 dalekého dosahu. Podle Kyrylenka bylo poškozeno dohromady deset domů. Obyvatele Doněcké oblasti, kteří stále zůstávají na místě, vyzval k evakuaci. Průmyslový Kramatorsk měl před válkou asi 150 tisíc obyvatel. 

Hasiči likvidují požár domu v Kramatorsku, který zasáhlo ruské ostřelování
Zdroj: Gleb Garanich/Reuters

Terčem ruského ostřelování se stal i Slovjansk. „Zazněly čtyři výbuchy. Škodu utrpěly rodinné domy. Pod troskami zůstávají lidé. Na místě jsou i zranění,“ uvedl starosta Vadym Ljach. Ukrajinští záchranáři později informovali, že z trosek domů vyprostili dvě těla. 

Ruská vojska nyní v Donbasu útočí na město Siversk, aby si otevřela přístup k Slovjansku a Kramatorsku.