Ruští lidskoprávní aktivisté utíkají přes Turecko na Západ. Někteří získali česká víza

Události: Ruská inteligence prchá přes Istanbul na Západ (zdroj: ČT24)

Do Turecka podle odhadů zamířily desítky tisíc Rusů, kteří utíkají z vlasti před cenzurou a potlačováním lidských práv. Důvody jsou hlavně logistické. Pro vstup nepotřebují víza a Istanbul je vedle Bělehradu jedinou evropskou destinací, kam z Moskvy stále létají přímé spoje. Někteří z nich v turecké metropoli získali česká víza.

Istanbul je městem, kde v minulé dekádě našly útočiště statisíce běženců z celého světa. Teď k nim přibývají desítky tisíc Rusů a Ukrajinců. Jsou mezi nimi akademici, lidskoprávní aktivisté nebo novináři. Azyl tu našel i ruský filmař Dmitrij Barčenkov a jeho partner. Tvrdí, že život v malé liberální bublině v Moskvě už není možný.

„Jestli dříve bylo možné vést nějakou vnitřní válku s ruskou vládou, chodit na mítinky a psát texty, tak dnes nic z toho není možné,“ svěřuje se Barčenkov. Stejně hovoří i jeho přítel Dmitrij, který se živý jako IT expert. „(Policie) přišla k rodičům. Ptali se na bratra, na mě. Říkali, že jsme teroristé, extremisté. Máma mi řekla, abych se do Ruska už nevracel.“

V Istanbulu se roku 2022 do jisté míry opakuje historie. Před sto lety do tehdejší Konstantinopole uteklo před občanskou válkou a bolševiky na dvě stě tisíc Rusů. Pro drtivou většinu z nich bylo velkoměsto na Bosporu jen přestupní stanicí na cestě dál na Západ.

Před stoletím tvořili Rusové až pětinu populace města a navždy ho změnili. V centru stále stojí jejich střešní kostely. Díky nim vznikly první smíšené pláže a pomohli zavést minibusy po vzoru sovětské veřejné dopravy takzvaných maršrutek. V Turecku se nazývají dolmuše.

Cesta do Česka

Také dnešní běženci obracejí zraky na Západ. Turecko se totiž potýká s ekonomickými potížemi a do lidskoprávního ideálu má daleko. Oběma Dmitrijům v další cestě pomohla místní organizace nezávislých žurnalistů, která jim zprostředkovala kontakt s českou diplomacií.

České úřady totiž udělily víza několika ruským lidskoprávním aktivistům, kteří utekli do turecké metropole. České televizi to sdělilo ministerstvo zahraničí.

„Český konzulát nám dal ohromnou příležitost. Ani nás nenapadlo, že je možné dostat vízum touto speciální cestou,“ vypráví filmař. „Lidé v Česku jsou přátelští, otevření, moderně smýšlející a blízcí našemu duchu,“ myslí si IT expert.

Dvacátníci z Moskvy jsou jedněmi z milionů lidí, kterým agrese Kremlu převrátila život naruby. Let do Prahy je pro ně další krok do neznáma. Do vlasti se, stejně jako jejich krajané před sto lety, možná už nikdy nevrátí.