Orbán slaví volební vítězství. Porazil prý levici, byrokraty i Zelenského

Události: Orbán slaví volební vítězství (zdroj: ČT24)

Maďarský premiér Viktor Orbán se prohlásil za vítěze nedělních parlamentních voleb a následně v projevu kritizoval bruselskou byrokracii i ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Po sečtení více než 99 procent odevzdaných hlasů má Orbánova konzervativní strana Fidesz přes 53 procent hlasů.

„Bylo to obrovské vítězství,“ prohlásil Orbán. „Dosáhli jsme vítězství tak velkého, že ho lze vidět z Měsíce a určitě je vidět z Bruselu,“ nechal se slyšet vítěz voleb, kterého EU často kritizuje kvůli prohřeškům vůči demokracii a kvůli údajné korupci. Strana Fidesz si ještě upevnila ústavní většinu v parlamentu, v němž obsadí 135 ze 199 křesel.

„Museli jsme bojovat se zdrcující silou: domácí levicí, mezinárodní levicí, bruselskými byrokraty, Sorosovým impériem se všemi jeho penězi, mezinárodními médii, a dokonce taky s ukrajinským prezidentem,“ tvrdí maďarský premiér, který odmítá, aby přes Maďarsko putovaly na Ukrajině zbraně na podporu obránců země před ruskou invazí.

Jedním ze slibů Orbánovy předvolební kampaně bylo, že udrží Maďarsko mimo tento válečný konflikt. Zelenskyj kvůli tomuto postoji Budapešť opakovaně kritizoval.

Studio ČT24 –⁠ Vítězství Orbána ve volbách (zdroj: ČT24)

Podle dosavadních volebních výsledků uspěla spojená opoziční koalice Společně za Maďarsko ve většině volebních obvodů v Budapešti a také ve dvou obvodech na jihu země. Celkově získala zhruba 35 procent hlasů. Lídr opozice Péter Márki-Zay již v noci na pondělí uznal porážku.

„Udělali jsme všechno správně, a přesto výsledky ukazují, že po dvanácti letech vymývání mozků může Orbán vyhrát jakékoli volby v této zemi. To je ponaučení, které jsem si z této lekce odnesl,“ pronesl lídr opozice. „Nebudu skrývat svůj smutek a zklamání,“ citovala jej dále BBC. Orbánův Fidesz politik obvinil z kampaně plné „nenávisti a lží“.

Analytici se shodují, že Fidesz dokázal pružněji zareagovat na válku na Ukrajině a formuloval jasné a jednoduché poselství, informuje z Budapešti zpravodaj ČT24 Petr Obrovský. Orbánova strana zvítězila i díky tomu, že apelovala na bezpečnost, stabilitu a kontinuitu, doplňuje. 

Neplatné referendum

Souběžně s volbami Maďaři v referendu hlasovali také o zákonu o sexuálních menšinách. Maďaři se měli vyjádřit k tomu, zda se mají bez souhlasu rodičů ve školách konat programy, které představují sexuální orientaci, nebo zda mají být mezi dětmi propagovány zákroky vedoucí ke změně pohlaví a zda má být podporováno šíření příslušného obsahu v médiích.

Referendum o zákoně, který kritizují ochránci lidských práv i Evropská komise, však nakonec nebylo platné, protože se v něm nevyjádřil dostatečný počet voličů.

Podle agentury MTI sice 92 procent hlasujících zákon podpořilo, ale výsledky referend jsou v Maďarsku platné pouze v případě, že platné hlasy odevzdá více než polovina všech oprávněných voličů, což se nestalo. Platný hlas totiž vhodilo jen přes 44 procent oprávněných voličů a dalších více než 20 procent odevzdalo neplatné odpovědi.

Otázky nad V4 či postojem k Ukrajině a Rusku

„Musíme vidět, ať už k Maďarsku přistupujeme jakkoliv, že jde o čtvrté takové vítězství, a musíme respektovat demokratické volby,“ okomentoval výsledky maďarských voleb polský premiér Mateusz Morawiecki. Právě Varšava je spojencem Budapešti v některých sporech s Evropskou unií kvůli vládě práva.

Český premiér Petr Fiala (ODS) věří, že Budapešť se bude po volbách více angažovat v řešení ruské agrese vůči Ukrajině. Zdůraznil, že Evropa musí být jednotná a postavit se na stranu Kyjeva.

„Maďarsko si svou budoucnost v dalších letech vybralo. Je třeba to respektovat a zároveň myslet na to, že značná část Maďarů chtěla zvolit jinou cestu,“ reagovala na vítězství Fideszu předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Česko by podle ní v budoucnu mělo spolupracovat s partnery, kteří zastávají stejné hodnoty a jsou si vědomi rizik, které představuje putinovské Rusko.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš Orbánovi vyčetl, že postavil kampaň na tom, že nechce rozzlobit Kreml. „Dál také pokračuje v mazání svobodných médií z mapy, zastrašování novinářů a blokuje přístup opozičních politiků do veřejného prostoru. Občané nemají možnost slyšet ucelené informace a podle nich se nezávisle rozhodnout. K takovémuto 'volebnímu vítězství' opravdu nelze blahopřát,“ napsal Bartoš.

Místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) konstatoval, že Maďarsko zůstává na své trajektorii, výsledky voleb jsou prý jasným vzkazem, že Orbán je úspěšný politik směrem dovnitř, v zahraniční politice ale polarizuje. Bartošek mu vytýká například neochotu více pomáhat Ukrajině, kroky Orbána nahrávají ruské straně, je přesvědčen.

Visegrádská čtyřka podle Bartoška sehrála svou historickou roli a stává se reliktem. „Bavme se o Německu, Rakousku, Polsku, kde jsme mnohem intenzivněji ekonomicky provázáni,“ zdůrazňuje a podotýká, že Budapešť často používala skupinu k prosazování vlastních zájmů.

Podle první místopředsedkyně poslanců ODS Evy Decroix nemůžou výsledky maďarských voleb příliš překvapit. Opoziční koalice neměla férový přístup do médií, což výsledek částečně vysvětluje, míní členka zahraničního výboru Poslanecké sněmovny. Očekává, že spolupráce v rámci V4 bude pokračovat, ale nebude jednoduchá. „Pokud má Orbán za to, že jeho oponentem je i Zelenskyj, není to pro nás dobrá zpráva,“ řekla Decroix ČT24.

„Viktoru Orbánovi gratuluju. Je úžasné, že dokázal porazit slepenec šesti stran, které se proti němu postavily, a opět zvítězil. Vždy jsem říkal, že je to jeden z nejzkušenějších politiků EU, a myslím, že to prokázal i v těchto volbách,“ vzkázal bývalý premiér Andrej Babiš (ANO).

Šéf opozičního hnutí SPD Tomio Okamura Orbánovi taktéž pogratuloval a Fidesz označil za vlasteneckou stranu. Okamura dodal, že jeho hnutí podporuje spolupráci v rámci V4.