Kvůli záplavám a sesuvům zemřely v Brazílii, Ekvádoru a na Haiti desítky lidí

Události: Povodně v Jižní Americe (zdroj: ČT24)

V Brazílii, Ekvádoru a na Haiti zemřely kvůli záplavám a sesuvům půdy desítky lidí. V ekvádorském hlavním městě Quito kvůli nim v pondělí zahynulo nejméně jedenáct lidí a dalších 32 utrpělo zranění. O víkendu silné deště zasáhly i brazilský stát Sao Paolo, kde přišlo o život nejméně 24 lidí a záchranáři stále hledají další pohřešované.

Quito zasáhly silné deště, napršelo až pětasedmdesát litrů na metr čtvereční. Podle starosty města Santiaga Guarderase se jednalo o nejsilnější srážky za posledních dvacet let.

Kvůli vydatnému dešti přetekla jedna z přehrad, která zadržuje vodu z blízké sopky Pichincha. To způsobilo záplavovou vlnu s bahnem a troskami, jež udeřila na stadion, kde trénovalo několik lidí, a na ulice ve čtvrti La Gasca. Vlna smetla auta a další neukotvené věci, které jí stály v cestě. Místní média se obávají, že s prohledáváním trosek záchranáři objeví další oběti.

Záplavy v ekvádorském Quitu a brazilském Sao Paulu (zdroj: EBU/Vem Pra Franco)

V nejlidnatější brazilském spolkovém státě Sao Paolo se počet obětí sesuvů půdy a záplav v pondělí zvýšil na čtyřiadvacet a po dalších nezvěstných se stále pátrá, uvedla v úterý agentura AP. Stovky tisíc lidí pak musely opustit své domy. Silné deště stát zasáhly o víkendu.

Brazílie se potýká s nadměrnými srážkami od prosince. Na severovýchodě země způsobily silné záplavy, na středozápadě ohrožují sklizeň a ve státě Minas Gerais vedly ke krátkému pozastavení těžby. V souvislosti se silnými srážkami v tomto státě na jihovýchodě Brazílie zemřelo v lednu nejméně devatenáct lidí.

Nejméně tři ztráty na životech a jednoho pohřešovaného oznámily také úřady na Haiti. Silné deště zasáhly především severozápad ostrova. Záplavy postihly některé čtvrti druhého největšího města v zemi Cap-Haïtien, kde žije zhruba 300 tisíc lidí.

„Podmínky pro pohyb nám zatím neumožňují vyčíslit škody,“ hlásí haitská civilní obrana. Haiti, které je nejchudším americkým státem, čelilo přírodním katastrofám a zemětřesení i v loňském roce.