Začal proces se šesticí podezřelou z krádeže šperků za miliardy. Klenoty z Drážďan se dodnes nenašly

V Německu začal soud se šesticí podezřelou z obří krádeže šperků (zdroj: ČT24)

V Drážďanech v pátek za přísných bezpečnostních opatření a velkého zájmu médií začal proces se šesticí mužů podezřelých z krádeže historických šperků z drážďanské klenotnice Grünes Gewölbe (Zelená klenba) v listopadu 2019. Podle agentury DPA bylo kolem soudního areálu nasazeno velké množství policistů. Uloupené šperky se dosud nenašly.

Soud se koná v místnosti uzpůsobené pro procesy s teroristy a extremisty v budově vrchního zemského soudu na okraji Drážďan. Na lavici obžalovaných je šest mužů ve věku od 23 do 28 let. Proces byl zahájen dopoledne se zhruba jednohodinovým zpožděním, uvedla DPA.

Šestice je obžalována ze závažné organizované krádeže, žhářství a zvláště závažného žhářství. Podle státního zastupitelství jsou tito muži zodpovědní za vloupání do slavného barokního muzea v Rezidenčním zámku 25. listopadu 2019.

Bylo ukradeno jednadvacet šperků obsahujících 4300 diamantů a briliantů v celkové hodnotě přesahující 113 milionů eur (téměř 2,8 miliardy korun) a během loupeže byla způsobena také věcná škoda ve výši přesahující milion eur.

Ke klenotům hrubou silou

Dva muži vnikli do budovy v historickém centru saské metropole brzy ráno. Sekyrou rozbili vitrínu a vytrhli z ní upevněné šperky ze sedmnáctého a osmnáctého století.

Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že za vloupáním jsou členové známého berlínského klanu. Obžalovaní pocházejí z velké rodiny arabského původu, ale jde o německé občany. Čtyři z nich jsou ve vyšetřovací vazbě, dva si ještě odpykávají tresty pro mladistvé v souvislosti s jinou, rovněž neobyčejnou krádeží – obří zlaté mince z berlínského Bodeho muzea v roce 2017. 

Zpravodaj ČT v Německu Martin Jonáš připomněl, že nejde jen o finanční hodnotu uloupených šperků, ale že je vyloupení klenotnice Zelená klenba srovnáváno s tím, jako kdyby někdo odcizil nebo poškodil české korunovační klenoty. 

„Tak silný identifikační význam mají tyto šperky pro obyvatele Saska. Jsou označovány za jeden z nejúplnějších souborů svého druhu v Evropě,“ zdůraznil Jonáš s tím, že obyvatelé Drážďan proto začínající soudní proces velmi bedlivě sledují. Zločin Němci nazývají loupeží tisíciletí.

V průběhu vyšetřování se ukázalo, že i když na první pohled vloupání do klenotnice působilo velmi brutálně a přímočaře, bylo ve skutečnosti nejspíš mnohem propracovanější. „Zdá se totiž, že lupiči byli na místě činu několikrát ještě předtím, než ho spáchali. Používali k tomu fingované taxíky, aby nebyli nápadní. A vypadá to, že se jim hydraulickými kleštěmi podařilo mříže chránící klenotnici přeštípat už několik dní před loupeží,“ popsal Jonáš.

Doplnil, že pak zločinci mříž vrátili na místo a provizorně znovu upevnili, čímž si cestu ke šperkům usnadnili. A k odvedení pozornosti pak ještě podpálili nedalekou rozvodnu elektřiny, čímž vyřadili například i veřejné osvětlení v oblasti.