Erupce sopky na La Palmě po třech měsících oficiálně skončila

Erupci sopky Cumbre Vieja na španělském ostrově La Palma místní úřady oficiálně prohlásily za skončenou. Stalo se tak po více než třech měsících intenzivní aktivity vulkánu, píše agentura AFP.

Sopka na La Palmě začala být aktivní 19. září. Láva rozžhavená na více než tisíc stupňů postupně zničila téměř 2900 obytných domů a dalších budov, pokryla téměř 1200 hektarů včetně stovek hektarů plantáží a poškodila desítky kilometrů silnic. Přesto se erupce obešla bez přímých obětí na životě. Více než sedm tisíc lidí muselo být evakuováno a materiální škody byly odhadnuty na více než 900 milionů eur (zhruba 22 miliard korun).

„Trvala 85 dní a 18 hodin. Dnes může vědecký výbor erupci prohlásit za ukončenou,“ oznámil Julio Pérez z krizového týmu Pevolca. Obyvatelé jednoho z Kanárských ostrovů se tak netrpělivě očekávané zprávy dočkali na Boží hod vánoční; agentura DPA ji označila za vánoční dárek.

Sopka náhle téměř utichla už večer 13. prosince. Od té doby už nevybuchla, ani nevychrlila žádný materiál a nevyvolala téměř žádné otřesy. Mluvčí Pelvoca Miguel Ángel Morcuende však varoval, že vulkán je nevypočitatelný a může se opět náhle probudit. Kromě toho jsou nadále nebezpečné plyny, které z vulkánu stoupají.