Další spory s Bruselem. Podle polských médií oslabují pozici premiéra Morawieckého

Události: Spory Polska s Bruselem (zdroj: ČT24)

Evropská komise Polsku znovu nepotvrdila jeho národní plán obnovy. Chce tak Varšavu přimět k ústupkům v reformách justice, které považuje za nedemokratické. Premiér to odmítá a začíná hrozit vetem některých unijních plánů, třeba energetické transformace. Spory s Bruselem podle polských médií stále víc oslabují pozici Mateusze Morawieckého v čele vlády.

Do čela kabinetu se Mateusz Morawiecki postavil na konci roku 2017. Měl za úkol urovnat vztahy Polska s Unií po své předchůdkyni Beatě Szydłové. Po skoro čtyřech letech jeho vlády je napětí mezi Varšavou a Bruselem ještě vyhrocenější.

Morawiecki například v říjnu sdělil, že je „nepřijatelné jiným vnucovat rozhodnutí bez právního základu, používat za tím účelem jazyk vydírání a mluvit o sankcích“. Ostrá vyjádření z debaty v Evropském parlamentu nebyla poslední. V rozhovoru pro Financial Times premiér Brusel obvinil, že Polsku drží pistoli u hlavy a že zablokování fondů by znamenalo 3. světovou válku. Podle jeho mluvčího šlo o nadsázku.

Evropská komise chce, aby polská vláda stáhla sporné reformy soudnictví a zajistila nezávislost justice. Nejspíš teprve potom Varšavě odblokuje miliardy z národního plánu obnovy. Požadavek ve čtvrtek zopakovala šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

„Chceme do tohoto plánu obnovy dát jasný závazek rozpuštění kárného senátu, ukončení nebo reformy disciplinární komory a obnovu procesu jmenování soudců. Myslím, že je to proveditelné, a doufám, že se dohodneme,“ uvedla von der Leyenová a dodala, že právě reforma je naprosto bezpodmínečná pro vyplacení prostředků z fondu.

Peníze země potřebuje. A potřebuje je i premiér, který za prostředky na obnovu slíbil Polákům lepší budoucnost. Podle médií Morawiecki tvrdou rétorikou bojuje o politické přežití.

Napětí ve vládní koalici

„Vše záleží na tom, jestli (šéf PiS) Jarosław Kaczyński uzná, že se mu ještě hodí. Jestli uzná opak, protože (premiér) nedovezl peníze z EU a nevyřešil žádné konflikty, tak se ho prostě zbaví,“ myslí si komentátorka Agnieszka Burzyńská z listu Fakt.

Výpady proti Unii taky odrážejí napětí ve vládní koalici. Premiér se jimi brání proti útokům ministra spravedlnosti Zbigniewa Ziobra, autora sporných soudních reforem, který v posledních měsících vsadil na otevřeně euroskeptický kurz. 

Podle Ziobra by Varšava neměla zaplatit ani jeden zlotý požadovaný na pokutách jak ve při o justici, tak kvůli sporu s Českem o důl Turów.