Za výpadek Facebooku mohla údržba sítě. Uživatelé hlásí další drobné potíže

Události ČT: Velký výpadek Facebooku (zdroj: ČT24)

Za chybnou změnou konfigurace, která v pondělí způsobila několikahodinový výpadek služeb společnosti Facebook, nebyl žádný zlý úmysl nebo záměr, ale jen běžná údržba sítě. Informoval o tom sám americký internetový gigant, který dříve neuvedl jasně, zda byla změna konfigurace plánovaná, anebo zda někdo schválně zasáhl do jeho serverů. Firma, pod kterou spadají zmíněné sociální sítě a aplikace, se domnívá, že během výpadku neunikly údaje uživatelů jejích služeb. Uživatelé hlásí potíže i v úterý, je jich však výrazně méně, informoval server DownDetector.

Rozsáhlý výpadek zaznamenaly zmíněné sociální sítě Facebook a Instagram a aplikace pro zasílání zpráv WhatsApp v pondělí krátce před 17:00 SELČ. Facebook následovně potvrdil, že část jeho uživatelů má problémy s přístupem k jeho síti a aplikacím.

Znovu fungovat začaly služby v noci na úterý. „Tvrdě jsme pracovali na obnovení k přístupu k našim službám a aplikacím a jsme rádi, že se vrací on-line,“ oznámil kolem 00:45 SELČ provozovatel sítě Facebook. Instagram také uvedl, že se „pomalu ale jistě“ vrací k normálnímu fungování. WhatsApp krátce před 04:00 SELČ oznámil, že jeho služba je plně funkční.

Podle serveru CNBC šlo o nejhorší výpadek Facebooku od roku 2008, kdy se problém táhl celý den. Tehdy jeho služeb ale využívalo jen 80 milionů uživatelů. Ve druhém čtvrtletí roku 2021 měla tato největší sociální síť světa 2,9 miliardy měsíčních aktivních uživatelů. Aplikace a sociální sítě společnosti Facebook mají celkově zhruba 3,5 miliardy uživatelů.

V příspěvku na blogu společnost Facebook vysvětlila, že její inženýři vydali příkaz, který neúmyslně vyřadil všechna spojení v síti a „de facto odpojil datová centra Facebooku po celém světě“. Způsobil také ztrátu přístupu zaměstnanců k interním nástrojům, včetně těch, které se používají k nápravě podobných problémů.

Všechny tři jmenované aplikace spadají pod společnost Facebook a jejich provoz se opírá o stejnou infrastrukturu. Během výpadku přestaly fungovat i další příbuzné aplikace, například Facebook Workplace či Facebook Messenger.

Spekulace o útoku

Facebook nejprve jednoznačně nevyloučil, že za globálním výpadkem jejich služeb může být i záměr, upozornil komentátor BBC James Clayton. Facebook ve svém dřívějším sdělení uvedl, že hlavní příčina výpadku zasáhla také mnoho interních nástrojů a systémů, které jsou pro obnovu činnosti nutné, což Clayton označil za zajímavé s tím, že „vyjádření Facebooku je velmi pečlivě napsáno. Nevylučuje ani záměr.“

Technický ředitel společnosti BreachQuest Jake Williams rovněž připustil, že za výpadkem služeb Facebooku může být zlý úmysl, byť sám usuzoval spíše na technické problémy způsobené lidskou chybou. „V konečném důsledku to ukazuje, že provozovat opravdu velký –⁠ a to i podle internetových standardů –⁠ distribuovaný systém je velmi těžké. I pro ty nejlepší z nejlepších,“ uvedl. BreachQuest se specializuje na bezpečnost v kybernetickém prostoru.

Incident ukázal potřebu větší konkurence, uvedla evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová na Twitteru. „Na technologickém trhu potřebujeme alternativy a možnosti volby. Nesmíme se spoléhat na několik velkých hráčů, ať už je to kdokoli,“ napsala a připomněla pravidla fungování digitálního trhu a služeb, která loni přijala Evropská komise.

Provozovatelé internetových platforem podle nich ponesou větší odpovědnost za obsah příspěvků a budou muset účinněji postupovat proti šíření nelegálních textů či prodeji nelegálního zboží. Velké technologické firmy budou zároveň pod hrozbou pokut muset změnit dosavadní praxi často omezující činnost menších konkurentů.