Su Ťij čelí obžalobě z korupce, podle jejích právníků jde o politický proces

Svržená myanmarská vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij si v dalším procesu vedeném proti ní, tentokrát kvůli údajné korupci, vyslechla výpověď svého bývalého spojence, který vystupuje jako důležitý svědek obžaloby. Su Ťij je od únorového puče vězněna kvůli řadě obvinění, která však její právníci odmítají s tím, že jsou politicky motivovaná.

Su Ťij čelí již z dřívějška obviněním například z nelegálního dovozu vysílaček, šíření informací, jež vedly ke společenským nepokojům, či z porušování restrikcí spojených s šířením covidu-19.

V červenci se k nim přidala čtyři obvinění z korupce. Podle listu The Guardian k nim patří přijímání úplatků v dolarových bankovkách a ve zlatých cihlách, pronajímání vládní půdy s nepodloženou slevou a využívání prostředků charitativní nadace pro stavbu domu.

Nyní podle agentury AP v této korupční kauze před soudem vypovídalo několik svědků předvolaných obžalobou. Byl mezi nimi i bývalý spojenec Su Ťij, vysoký člen její Národní ligy pro demokracii (NLD) a vlády Phyo Min Thein. Tvrdil mimo jiné, že v letech 2017 a 2018 osobně předal Su Ťij více než šest set tisíc dolarů (přes třináct milionů korun) a sedm zlatých cihel.

Armáda po převratu zatkla Su Ťij i další přední činitele NLD, což zdůvodnila údajnými podvody v listopadových volbách. Po puči vypukly v Myanmaru rozsáhlé nepokoje, při snahách bezpečnostních složek o jejich potlačení podle nevládních organizací zemřelo přes devět set lidí.