Myanmarská junta obvinila Su Ťij z přijetí úplatku. Zabila další demonstranty proti puči

Myanmarská vojenská junta, která v únoru provedla převrat, obvinila zadržovanou premiérku Do Aun Schan Su Ťij, že přijala nelegální platbu 600 tisíc dolarů (13,1 milionu korun) a 11 kilogramů zlata. Při pokračujících protestech proti puči ve městě Myain zemřelo nejméně šest lidí, jednu oběť policejního násilí hlásí média v Rangúnu, píší agentury Reuters a DPA. Rada bezpečnosti odsoudila násilí, neshodla se však na kritice puče.

Armáda, která Su Ťij zadržuje, tvrdí, že do korupce se zapojil také prezident Win Myin a několik členů vlády. Řekl to brigádní generál Zo Min Tchun. Prezident podle něj ovlivňoval průběh voleb, když odmítl brát v potaz armádní upozornění na nesrovnalosti.

Protesty proti vojenskému převratu v Barmě trvají již několik týdnů, zásahy policie jsou podle pozorovatelů stále násilnější. Podle barmské neziskové organizace Asociace pro pomoc politickým vězňům (AAPP) od začátku střetů bezpečnostní složky zabily nejméně šedesát demonstrantů a policie zadržela přes dva tisíce lidí.

Rada bezpečnosti OSN odsoudila násilí páchané armádou na demonstrantech. Britský návrh rezoluce kritizující samotný puč však neprošel přes odmítavý postoj Číny, Ruska a nestálých členů Indie a Vietnamu.

Lidskoprávní organizace Amnesty International obvinila barmské vojáky, že používají vojenské „vražedné metody“. Junta obvinění odmítá a uvedla, že bezpečnostní složky jsou disciplinované a sílu používají, jen když je to nutné pro zachování pořádku. Demonstranty označil za „rabující protestující“, kteří napadají policisty a stabilitu země. Nestabilitu však vyvolal právě vojenský puč.

Junta již usmrtila nejméně 70 lidí, uvedl zpravodaj OSN

Zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva Thomas Andrews ve čtvrtek uvedl, že vláda vojenské junty usmrtila v Barmě od únorového převratu nejméně 70 lidí. Andrews Radě OSN pro lidská práva sdělil, že zabíjení, mučení a pronásledování, kterých se vojenské vedení dopouští, by mohlo představovat zločiny proti lidskosti, a vyzval k přijetí sankcí proti současnému barmskému režimu.

Podle Andrewse bylo v zemi od 1. února, kdy armáda svrhla vládu barmské vůdkyně a držitelky Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij, nezákonně zadrženo přes 2000 lidí. Více než polovina z lidí zabitých při protestech byla podle zpravodaje mladší 25 let.