Bolsonarovi klesá podpora. Burcuje příznivce a rok před volbami mluví o podvodech

Horizont ČT24: Bolsonaro burcuje své příznivce a varuje před volebními podvody (zdroj: ČT24)

I když do prezidentských voleb v Brazílii zbývá ještě více než rok, současná hlava státu Jair Bolsonaro už nyní jejich platnost zpochybňuje. Podle jeho kritiků za tím stojí rekordní propad prezidentovy obliby. Země se potýká s vysokou mírou inflace a nezvládá pandemii covidu-19. Bolsonaro vyzval k masovým demonstracím na svou podporu – první z nich se uskutečnily na Den nezávislosti.

Voliči Jaira Bolsonara vyslyšeli svého prezidenta v řadě měst. Do ulic Sao Paula jich dle úřadů vyšlo přes sto tisíc. „Bolsonaro prezidentem navždy!“ proklamovala Janaina Ferraová, jedna z podporovatelek současného lídra Brazílie.

S prezidentskou šerpou a v prezidentském Rolls Roycu využil Bolsonaro Dne nezávislosti k demonstraci své síly a také k označení viníků, kteří údajně stojí za propadem jeho popularity. Otevřený spor vede se soudci Nejvyššího tribunálu. „Máme jen tři možnosti, hlavně já. Vězení, smrt, nebo vítězství,“ prohlásil Bolsonaro.

Do hlavního města se sjeli jeho sympatizanti z celé latinskoamerické země. Na zprávy, že se dav pokusí vtrhnout do budovy Nejvyššího soudu, se policie připravila a po prolomení bariér použila slzný plyn. „Nejvyšší soud chce vládnout Brazílii. Aby vládl zemi, byl zvolen Bolsonaro,“ hněvá se zemědělec Felipe Tirlone.

Očištěný da Silva je pro Bolsonara výzvou

Nejvyšší tribunál je často poslední instancí, která dokáže zvrátit rozhodnutí vlády. Proti Bolsonarovi spustili soudci dvě vyšetřování. Kritici ho obviňují ze zlehčování pandemie koronaviru a jejího nezvládnutí. Bolsonaro v minulosti o covidu-19 prohlásil například to, že je to „pouze chřipčička“.

Ani brazilská ekonomika se za Bolsonarovy vlády nemůže chlubit příkladnou kondicí. Za špatného prezidenta ho označují téměř dvě třetiny Brazilců. V předvolebních průzkumech by jej v prvním kole porazil bývalý prezident Lula da Silva. „Tato země si nezaslouží, aby jí vládl člověk s genocidními sklony, který zemi vede nyní,“ zdůrazňuje da Silva.

Politolog Milan Školník z Univerzity Hradec Králové připomíná, že da Silva byl dlouho z politické soutěže diskvalifikován kvůli obviněním z korupce, soud ho ale v červenci viny zprostil. „Je očištěn a může vyzvat Jaira Bolsonara,“ podotýká Školník s tím, že da Silva se staví do čela levicového bloku, který se formuje v opozici vůči pravicovému Bolsonarovi.

Americký scénář

Hlasovat budou Brazilci až za rok v říjnu, kvůli možnosti hlasovat elektronicky ale Bolsonaro zpochybňuje platnost voleb už nyní: „Nemohu se účastnit této frašky, kterou sponzoruje šéf volební komise,“ upozorňuje dopředu Bolsonaro.

Jeho výroky a kroky nápadně připomínají americký scénář, kdy někdejší prezident Donald Trump už několik měsíců před volbami varoval před podvody spojenými mimo jiné s korespondenční volbou. Ve Spojených státech zpochybňování legitimity voleb skončilo tragicky – při útoku na Kapitol z 6. ledna zemřelo pět lidí.

Řada pozorovatelů varuje před možnými násilnostmi v Brazílii. Opozice kvůli obavám z možných střetů s prezidentovými stoupenci připravuje masové demonstrace na neděli. Prozatím svůj nesouhlas dává najevo menšími happeningy a večerním řinčením nádobí z oken bytů.