Na Floridě zbourali zbytek zříceného domu, v jeho troskách už se našlo přes dvacet těl

Události: Demolice domu na Floridě (zdroj: ČT24)

Demoliční četa za pomoci výbušnin zbourala zbytek dvanáctipatrové budovy, který v městečku Surfside na Floridě zůstal stát po zhroucení několika desítek bytů v noci na 24. června. Úřady k tomuto postupu přistoupily kvůli obavám o stabilitu poničené části komplexu, a to i v souvislosti s blížící se bouří Elsa. Po odklizení části nových trosek záchranáři našli další tři těla, obětí je tak sedmadvacet a 115 lidí se nadále pohřešuje.

Demolice proběhla okolo 22:30 místního času (04:30 SELČ), napsal deník The New York Times. Místní činitelé předtím vyzvali obyvatele okolních domů, aby zůstali ve svých bytech a chránili se tak před případným oblakem prachu. Ihned po zbourání zbytku komplexu Champlain Towers South byl v plánu úklid sutin s cílem umožnit návrat k pátrací operaci a zahájit prohledávání podzemních garáží.

Práce byly kvůli obavám o bezpečnost přerušeny už v sobotu. Záchranáři předtím hlásili, že ve stále stojící části budovy se zvětšují praskliny, znepokojoval je také sloup, který z ní visel.

K Floridě se navíc žene tropická bouře Elsa, která už napáchala škody ve vícero karibských státech. Podle posledního hlášení amerického Národního hurikánového centra Elsa zasáhne Floridu v noci na středu, přičemž by se ale Miami a jeho okolí živel vyhnul.

Činitelé okresu Miami-Dade County stále živí naděje, že trosky Champlain Towers South mohou i více než deset dní po částečném kolapsu budovy skrývat přeživší. Od konce prvního dne záchranné akce ovšem týmy na místě nachází jen mrtvé. Počet obětí po pondělních záchranných pracích stoupl na sedmadvacet, 115 lidí se stále pohřešuje.