Němci zadrželi ruského vědce. Za peníze předával ruskému agentovi informace z univerzity

Německo zatklo ruského vědce působícího na jedné z německých univerzit, který podle vyšetřovatelů přinejmenším od října 2020 pracoval pro ruské tajné služby. Spolková prokuratura oznámila, že policisté Rusa zadrželi v pátek ihned po získání zatykače. Agentura DPA napsala, že incident se týká univerzity v bavorském Augsburgu.

Prokuratura název vysokoškolské instituce nezmínila a pouze bez bližších podrobností konstatovala, že ruský občan Ilnur N. pracoval jako vědecký zaměstnanec na katedře přírodovědně-technického zaměření nejmenované německé univerzity.

„Mezi říjnem 2020 a červnem 2021 se nejméně třikrát sešel s jedním příslušníkem ruské zpravodajské služby,“ uvedla prokuratura v prohlášení. Sdělila také, že nejméně na dvou schůzkách zadržený Rus předal informace získané na univerzitě, za což dostal peníze v hotovosti.

Prokuratura rovněž uvedla, že u ruského vědeckého pracovníka podnikla domovní prohlídku a prohledala také jeho pracoviště.

Kauza špionáže na univerzitě byla na pondělní vládní tiskové konferenci jedním z témat, o které se novináři zajímali. Mluvčí německého ministerstva zahraničí Maria Adebahrová ale odmítla záležitost komentovat. Stejný postoj zaujalo i ministerstvo spravedlnosti, které odkázalo na prokuraturu.

Novináři se rovněž zajímali o ruské aktivity v Německu před nadcházejícími zářijovými parlamentními volbami. Média často s odvoláním na ministerstvo vnitra uvádějí, že Rusové se pokoušejí volby ovlivnit a že terčem dezinformační kampaně jsou obzvláště Zelení.

Ekologická strana mimo jiné odmítá takřka dokončený plynovod Nord Stream 2, který má po dně Baltického moře při transportu suroviny z Ruska obcházet tradiční tranzitní východoevropské země.

Ministerstvo vnitra odmítlo záležitost komentovat s tím, že ke zprávám v médiích se nevyjadřuje. Mluvčí kancléřky Angely Merkelové Steffen Seibert, který byl sdílnější, řekl, že Berlín ví o různých dezinformačních kampaních, které pocházejí ze zahraničí i z Německa. Dodal, že Německo je v kontaktu s evropskými partnery a že dění bedlivě sleduje.