Ruský soud uložil Googlu, Twitteru a TikToku pokuty za to, že sítě neodstranily obsah

Moskevský soud uložil společnostem Twitter a Google a sociální síti TikTok pokuty v celkové výši 24 milionů rublů (6,8 milionu korun) za to, že neodstranily ze svých platforem obsah, jehož šíření ruské zákony zakazují. Twitter a Google už byly dříve pokutovány za nesmazání materiálů, které ruská justice nařídila odstranit.

Soud taganského obvodu Moskvy vyměřil společnosti Google další pokutu ve výši 3,5 milionu rublů. Podle agentury TASS ji shledal vinnou ze spáchání správního deliktu tím, že „opakovaně nesplnila povinnost operátora internetového vyhledávače“. Touto povinností je odstraňovat obsah, který ruské úřady považují za závadný.

Za stejného důvodu dostal Google už v úterý pokutu šest milionů rublů. Týž den moskevský soud se stejným zdůvodněním potrestal i americkou technologickou firmu Facebook pokutou 26 milionů rublů.

Kvůli nesplnění požadavku na odstranění „informací zakázaných ruskými zákony“ moskevský soud dnes dal pokutu půldruhého milionu rublů i sociální síti TikTok.

Jako prvního provinilce ale soud potrestal internetovou společnost Twitter. Shledal ji vinnou ze dvou porušení článku správního zákoníku, který se týká případů, kdy majitel informačního zdroje neodstraní informaci, jejíž smazání vyžadují ruské zákony.

Nejde o první pokutu

Už v dubnu stejný soud nařídil Twitteru zaplatit pokutu 8,9 milionu rublů za tři porušení stejného článku správního zákoníku, konkrétně za neodstranění materiálů vyzývajících mladistvé k účasti na nepovolených protestech. Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor v lednu a únoru, kdy desítky tisíc Rusů demonstrovaly za propuštění opozičního politika Alexeje Navalného, registroval na sociálních sítích podle agentury dohromady přes 2500 takovýchto materiálů.

Americká internetová společnost Twitter v letošním prvním čtvrtletí vydělala 68 milionů dolarů (zhruba 1,4 miliardy Kč) po ztrátě 8,4 milionu dolarů před rokem. Investory však zklamal výhled tržeb pro druhé čtvrtletí. Firma navíc varovala před rostoucími náklady a možným zpomalením růstu počtu uživatelů. Twitter v prvním kvartálu denně využívalo 199 milionů lidí, což představuje meziroční nárůst o 20 procent. Firma nicméně varovala, že v příštích čtvrtletích by tempo růstu počtu uživatelů mohlo zpomalit směrem k deseti procentům.