Evropská komise obvinila Apple z porušování antimonopolních zákonů

Evropská komise (EK) v pátek obvinila americkou technologickou společnost Apple z porušování antimonopolních zákonů. Zaslala firmě seznam námitek a požaduje po ní, aby vysvětlila, jakým způsobem uplatňuje pravidla ve svém internetovém obchodě App Store. Komise má totiž podezření, že Apple zneužívá svého dominantního postavení na trhu streamování hudby tím, že zavádí restriktivní pravidla pro vývojáře. Americká firma, kterou už Brusel v minulosti trestal vysokými pokutami za jiné praktiky, vybírání poplatků od konkurence hájí.

Pokud firma nebude schopna obvinění vyvrátit, hrozí jí v krajním případě pokuta až do deseti procent z jejích celosvětových ročních tržeb. Záznamy o hospodaření firmy za loňský rok ukazují, že Apple měl tržby přes 274 miliard dolarů, pokuta by tam mohla dosáhnout zhruba 27 miliard dolarů (577 miliard korun).

Výrobce chytrých telefonů iPhone se dostal s EK do křížku po stížnosti švédského poskytovatele streamovacích služeb Spotify. Ten před dvěma lety poukázal na to, že Apple podle něj nespravedlivě omezuje firmy, které jsou konkurencí pro jeho vlastní streamovací službu Apple Music na přístrojích iPhone.

Komise ve svých námitkách zaslaných americké firmě nyní uvádí, že jde o restriktivní pravidla, jež Apple uplatňuje v obchodě App Store a která nutí vývojáře zavádět svůj vlastní systém placení za služby. Konkurenční poskytovatelé nemají ani možnost zákazníky informovat, že existují i jiné možnosti nákupu služeb než přes aplikaci Applu.

Komise se Applem nezabývá poprvé

„Stanovením přísných pravidel v obchodě App Store, která znevýhodňují konkurenční služby pro streamování hudby, Apple uživatele připravuje o levnější možnosti streamování, čímž poškozuje konkurenční prostředí,“ uvedla místopředsedkyně EK pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Problémem není podle ní poplatek sám o sobě, ale fakt, že konkurenti nemohou klientům poslat e-mail, v němž by je nasměrovali na své vlastní stránky, kde by poplatek hradit nemuseli. „Takže tady vzniká možný třicetiprocentní cenový rozdíl pro Apple Music a ostatní,“ prohlásila Vestagerová. Problém podle ní nemá pouze Spotify, která si stěžovala, ale i další firmy.

Americká společnost reagovala na předběžné závěry Komise prohlášením, že Brusel snahou o ochranu Spotify sám omezuje konkurenční prostředí. „Chtějí všechny výhody App Store, ale nemyslí si, že by za to měli něco platit. Argument Komise ve prospěch Spotify je protikladem férové (hospodářské) soutěže,“ uvedl Apple.

Apple není ve sporu s Evropskou komisí poprvé. Například v roce 2016 mu nařídila doplatit na daních třináct miliard eur. Komise je exekutivním orgánem EU a má rozsáhlé pravomoci. Plní mimo jiné i roli antimonopolního úřadu.