Zpěvák a bavič Trifonov chce zabodovat v bulharské politice, kandiduje do parlamentu

Horizont ČT24: Slavi Trifonov (zdroj: ČT24)

Parlamentní volby v Bulharsku se blíží. Kandiduje v nich řada bývalých spolupracovníků tajné služby komunistického režimu a mimo jiné i nová populistická strana známého zpěváka Slaviho Trifonova. Podle předvolebních odhadů by se do zákonodárného sboru měla dostat.

Trifonov začínal podobně jako ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nebo bývalý slovinský premiér Marjan Šarec v roli baviče. Jeho popularita šla od 90. let prudce nahoru, a proto se rozhodl zkusit politickou dráhu.

Pozornost voličů upoutal tím, že zorganizoval referendum za změnu volebního systému a omezení financování stran. To však kvůli nízké účasti prohlásily úřady za neplatné. „Jsem překvapený. Celá tato záležitost je opravdu nechutná, všechno je to zpolitizované,“ nechal se slyšet Trifonov, šéf strany Takoví jsou lidé. 

Do parlamentního klání vstupuje bez jasného programu a priorit. Je považován za nevyhraněného populistu. Předvolební průzkumy řadí jeho partaj na třetí místo - za stranu současného premiéra Bojka Borisova a bulharské socialisty. V sestavování nového kabinetu tak může být jazýčkem na vahách při dělení moci.

Trifonov jako zpěvák dokáže vyprodat stadion a má mimo jiné vlastní televizní kanál, který zlehčuje závažnost pandemie a karanténních opatření. O tom, jestli uspěje i v politice, rozhodnou Bulhaři v neděli.