Epidemie v Polsku kvůli britské variantě sílí. Vláda od soboty zpřísní opatření

Události: Epidemie v Polsku sílí (zdroj: ČT24)

Polsko od soboty rozšiřuje přísnější opatření na celé území. Znovu úplně zavírá základní školy a hotely, lidé nebudou moci za kulturou. Do nákupních center budou smět jen pro základní zboží. Vládu ke kroku přiměla zrychlující třetí vlna epidemie koronaviru, přírůstky denních nákaz dvakrát za sebou překonaly pětadvacetitisícovou hranici a přiblížily se podzimnímu rekordu.

V zemi přibývají stovky nových pacientů denně, každý desátý navíc potřebuje plicní ventilaci. Polské zdravotnictví už čelí stejnému náporu jako loni na podzim. A nejspíš bude ještě hůř. Podle lékařů přijímají nemocnice stále více pacientů v mladším věku, přičemž průběh jejich onemocnění je těžší.
 
Lůžka vláda v zásobě má, bojuje ale s nedostatkem personálu. Hlavně v provizorních nemocnicích, které se otevírají na desítkách míst po celé zemi.

„Je třeba velmi jasně si říci, že hlavní příčinou tohoto vývoje a takového zrychlení epidemie je britská mutace koronaviru. Dosáhla podílu 52 procent,“ říká polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski.


Masivnímu šíření nákazy se snaží polská vláda zabránit. Proto se také nejmladší žáci vrátí k výuce na dálku, zavřou se galerie, muzea, kina, divadla, sportoviště i většina obchodů v nákupních centrech a hotely. A to v celém Polsku, ne jen v nejhůře zasažených regionech jako dosud. O tvrdý lockdown se ale nejedná. V provozu zůstávají třeba kosmetické salony a kadeřnictví. Dále mohou mít otevřeno i obchody, do kterých je možné vejít z ulice. Nezavřou se jesle ani školky.

„Musíme se pokoušet vracet do normálního života, ale tady nejsou důležitá jen omezení, ale také odpovědnost lidí,“ tvrdí Marek Posobkiewicz, hlavní hygienik polského ministerstva vnitra.

Nová opatření narazila na nesouhlas u části podnikatelů, hlavně těch v gastronomii. Bouří se i fotbaloví fanoušci. Během sobotního zápasu mužstva Legie se jich v metropoli tisíce domáhaly otevření stadionů.