USA dočasně přijmou uprchlé Venezuelany, jejich domovina není bezpečná

Spojené státy udělí dočasné povolení k pobytu uprchlým Venezuelanům. Kvůli „mimořádným“ podmínkám ve Venezuele není návrat do této latinskoamerické země v současnosti bezpečný, uvedl dle agentury DPA nejmenovaný představitel administrativy Joea Bidena. Nárok na přechodný pobyt v USA vznikne podle odhadů zhruba 320 tisícům lidí.

Lidé s „dočasným ochranným statusem“, který bude platit zatím jen osmnáct měsíců, mohou ve Spojených státech získat pracovní povolení. Žadatelé budou muset prokázat, že přišli do USA do druhého březnového pondělí. Na později příchozí se nárok na poskytnutí ochrany vztahovat nebude. Biden  tímto krokem plní slib ze své předvolební kampaně.

„Návrat není bezpečný,“ cituje nejmenovaného vládního činitele agentura Reuters s tím, že ve Venezuele panují extrémní podmínky, například rozpadající se infrastruktura, rozšířený nedostatek potravin, podvýživa, ale i rostoucí vliv nestátních ozbrojených skupin.

Činitel dále uvedl, že Bidenova administrativa hodlá prověřit sankce, které proti jihoamerické zemi bohaté na ropu uvalil bývalý prezident Donald Trump. S jejich případným zrušením však Spojené státy pospíchat nebudou, dodal informovaný činitel s tím, že Washington sází na spolupráci s Evropskou unií a latinskoamerickými státy ve snaze dále zvýšit tlak na venezuelského prezidenta Nicoláse Madura.

Ve Venezuele se od začátku roku 2019 odehrává mocenský boj mezi vládou a opozicí. V něm se opoziční předák Juan Guaidó, který se jmenoval prozatímním prezidentem, pokouší sesadit Madura z funkce prezidenta. Zatímco Guaidóa podporují Spojené státy a řada latinskoamerických a evropských zemí, autoritářsky vládnoucí Maduro se mocensky opírá o Rusko, Čínu, Kubu, Bolívii či Nikaraguu.

Země trpí hlubokou hospodářskou krizí, která podle OSN přiměla více než pět milionů lidí k odchodu do zahraničí.