Soud v USA poslal do vazby zatčenou manželku mexického narkobarona Guzmána

Horizont ČT24: Guzmánova manželka (zdroj: ČT24)

Americká soudkyně v úterý poslala do vazby manželku mexického narkobarona Joaquína Guzmána, kterou v pondělí zatkli na letišti ve státě Virginia. Emma Coronelová Aispurová čelí obviněním, že svému muži, známému jako El Chapo (Prcek), pomáhala řídit drogový kartel a že byla jedním ze strůjců jeho úniku z mexického vězení v roce 2015. Informují o tom agentury.

Zatčení 31leté ženy podle agentury Reuters představuje pro americké bezpečnostní složky nejvýznamnější zásah proti mexickému občanovi, který je podezřelý z drogové trestné činnosti, za poslední měsíce. Agentura AP píše o nejnovějším zvratu v krvavé, mezinárodní sáze kolem narkobarona Guzmána, dlouholetého vůdce kartelu Sinaloa. V roce 2017 byl vydán do USA, kde si aktuálně odpykává doživotní trest.

Jeho manželka byla zatčena na letišti nedaleko Washingtonu. V americké metropoli během úterka předstoupila před soud, kde jí soudkyně prostřednictvím tlumočníka vysvětlila důvody jejího zatčení. Coronelová čelí obvinění ze spiknutí za účelem distribuce heroinu, kokainu a metamfetaminu do USA.

Podle amerického ministerstva také o více než 30 let staršímu manželovi pomáhala při jednom z jeho útěků v roce 2015. Zároveň se údajně podílela na plánování dalšího úniku z vězení, k němuž však již nedošlo.

Obhájce nehodlá protestovat proti dočasnému uvěznění

Prokurátor Anthony Nardozzi v úterý uvedl, že Coronelová by měla zůstat za mřížemi, protože disponuje kontakty a finančními prostředky, které by jí umožňovaly z USA uprchnout. Podle prokuratury „úzce spolupracovala s řídicí a kontrolní strukturou“ kartelu Sinaloa.

Podle soudkyně Robin Meriweatherové státní zástupce prezentoval dostatečné důvody pro uvalení vazby. Obhájce zadržené Mexičanky dal najevo, že proti dočasnému uvěznění své klientky nebude protestovat. Coronelová je podle Reuters zadržována v Alexandrii nedaleko Washingtonu.

Coronelová, která má mexické i americké občanství, se za Guzmána provdala v roce 2007, když jí bylo osmnáct let. Pár má dvě děti. V roce 2011 někdejší modelka Coronelová porodila dvojčata. Dnes 63letý Guzmán stál 25 let v čele jednoho z největších a nejvíce násilných mexických drogových kartelů. V USA byl shledán vinným za pašování velkého množství drog a za účast na řadě vražd.