Gruzínský parlament schválil novou vládu. Kromě dvou postů je stejná jako předešlý kabinet

Gruzínský parlament v pondělí schválil novou vládu premiéra Irakliho Garibašviliho, který byl v předchozím kabinetu ministrem obrany. V nové vládě jsou oproti té předešlé jen dva noví členové –⁠ ministr obrany Džuanšer Burčaladze a regionálního rozvoje Irakli Karseladze. Nové vládě vyjádřilo v pondělním hlasování důvěru 89 poslanců. Dva hlasovali proti, uvedla agentura TASS.

Ke schválení nové vlády bylo přitom zapotřebí nejméně 75 hlasů. Irakli Garibašvili stál v čele vlády již v letech 2013 až 2015. Vytvoření staronové vlády a hlasování o důvěře si vynutila demise dosavadního premiéra.

Nynější expředseda vlády Giorgi Gacharia totiž ve čtvrtek odstoupil. Jako důvod uvedl nesouhlas s připravovaným zadržením předsedy opoziční strany Sjednocené národní hnutí (UNM). Gacharia vysvětlil, že šéf UNM Nikanor „Nika“ Melia sice „nikdy nectil zákon“ a při nepokojích v červnu 2019 vyzýval k útoku na sídlo parlamentu, ale zákrok proti opozičnímu předákovi by mohl vyhrotit politické napětí v zemi.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že opozičníkovo zatčení odkládá. Opozice nyní odmítá uznat výsledky parlamentních voleb z loňského října, bojkotuje jednání parlamentu, ve kterém má většinu vládnoucí strana Gruzínský sen, a volá po uspořádání nových voleb.