Německá ekonomika kvůli pandemii padla o pět procent. Rozpočet je poprvé za deset let ve schodku

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se v loňském roce kvůli pandemii snížil o pět procent. Německo má také poprvé od roku 2011 schodek rozpočtu. Za loňský rok dosáhl 158,2 miliardy eur (4,1 bilionu korun) a je druhý nejvyšší od znovusjednocení. Rekordní deficit zaznamenal rozpočet německé vlády v roce 1995. Ve své předběžné zprávě to ve čtvrtek oznámil spolkový statistický úřad.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.

Daňové příjmy státu za loňský rok klesly i kvůli tomu, že se od 1. července na půl roku snížila daň z přidané hodnoty (DPH), aby stoupla spotřeba. Zároveň se zvýšily výdaje státu, mimo jiné kvůli miliardovým balíkům na podporu ekonomiky.

Hospodářský pokles byl o něco mírnější, než očekávali analytici. Ti podle průzkumu agentury Reuters loňský propad německé ekonomiky odhadovali na 5,1 procenta. Předloni pak ekonomika vzrostla o 0,6 procenta, což bylo nejpomalejší tempo růstu od roku 2013.

Oživení podkopala podzimní vlna nákaz

Negativní hospodářské dopady koronavirové krize loni pomohla kompenzovat rozsáhlá státní opatření. Statistický úřad upozornil, že loňský pokles HDP byl mírnější než propad v rozsahu 5,7 procenta z roku 2009, kdy se ekonomika potýkala s dopady globální finanční krize.

Údaje o vývoji v samotném čtvrtém čtvrtletí zveřejní statistický úřad 29. ledna. Ve třetím čtvrtletí se německá ekonomika zotavovala z jarního útlumu způsobeného pandemií covidu-19. HDP se zvýšil o 8,5 procenta po propadu o rekordních 9,8 procenta ve druhém kvartálu.

Na podzim však hospodářské oživení podkopal vzestup počtu případů nákazy koronavirem a související restrikce. Výzkumný institut DIW minulý měsíc například předpověděl, že HDP Německa vykáže za čtvrté čtvrtletí pokles o jedno procento.

Problémy s Bruselem Německo kvůli schodku mít nebude. Členské státy EU totiž kvůli koronavirové krizi poprvé pozastavily pravidla Paktu stability a růstu Evropské unie, podle nichž nesmí rozpočtový schodek překročit tři procenta a celkový dluh nesmí přesáhnout 60 procent HDP.