Policista, který zranil Afroameričana Jacoba Blakea ve městě Kenosha, souzen nebude

Místní prokurátor oznámil, že policista, jenž loni v srpnu v americkém městě Kenosha ve státě Wisconsin několikrát střelil do zad černocha Jacoba Blakea a vážně ho zranil, nebude souzen. Uvedla to agentura AP. Rozhodnutí může vyvolat další vlnu protestů, podobnou těm, které vypukly loni v létě.

Blakea postřelil policista Rusten Sheskey loni 23. srpna. Vypálil na něj sedm střel, když se Blake snažil nasednout do svého auta, v němž byly tři jeho děti. Policie byla přivolána kvůli ohlášené domácí hádce a Sheskeyho hájí tvrzením, že Blake se vzpíral zatčení a byl ozbrojen nožem. Při vyšetřování se ukázalo, že nůž ležel na podlaze auta.

V noci na úterý se u soudní budovy v Kenoshe objevily betonové a železné zátarasy. Místní úřady se obávají, že by se mohly zopakovat násilné protesty z loňského srpna, a schválily rezoluci, která umožňuje starostovi vyhlásit zákaz vycházení. Wisconsinský guvernér Tony Evers povolal 500 členů národní gardy, aby pomohli úřadům v Kenoshe, až bude vyhlášeno rozhodnutí týkající se Sheskeyho. Gardisté mají zajistit poklidný ráz případných shromáždění a chránit infrastrukturu.

Ve městě se už v pondělí konal pochod, v jehož čele šel Blakeův otec. Vyzval lidi, aby „dělali hluk a dali o sobě slyšet na celém světě“. „(Sheskey) se pokusil zabít mi syna a mohl zabít i má vnoučata. Bezdůvodně ho střelil sedmkrát do zad,“ řekl Blake starší.

Protesty a násilí

Blakeův případ vyvolal protesty, z nichž některé provázelo násilí. Při jednom z nich 25. srpna Kyle Rittenhouse vystřelil na tři lidi a dva zabil. V úterý u soudu konaném prostřednictvím videa řekl, že je nevinný. Rittenhouseův právník tvrdí, že jeho klient střílel v sebeobraně.

Rittenhouseovi bylo v době incidentu 17 let, nyní je mu 18 let a byl obžalován ze zabití z nedbalosti prvního stupně a pěti dalších trestných činů souvisejících se střelbou. Výběr poroty pro jeho proces je naplánován na 29. března. Mladý muž byl v listopadu propuštěn na svobodu, když jeho právníci složili kauci dva miliony dolarů (43 milionů korun). Jak napsala agentura Reuters, původ těchto peněz není jasný.