Zmizel zakladatel Alibaby Jack Ma. Veřejně kritizoval čínský regulační systém

Jack Ma, zakladatel čínské internetové společnosti Alibaba, se dva měsíce neobjevil na veřejnosti a nevystoupil ani v posledním dílu televizního pořadu, kde měl být porotcem. Sociální média i zpravodajské servery nyní spekulují o místě jeho pobytu. Jeden z nejbohatších Číňanů si vysloužil zvláštní pozornost úřadů, protože veřejně kritizoval čínský regulační systém, který podle něj brzdí inovace.

Podnikatel se naposledy objevil na veřejnosti v říjnu 2020, když v Šanghaji přednesl svou kritiku vládních omezení. Tento krok vedl ke zrušení primární veřejné nabídky (IPO) akcií čínské finančně-technologické společnosti Ant Group, která je divizí Alibaby. Manažer podle německého deníku Handelsblatt doplatil na to, že se odvážil veřejně sdělovat své názory na finanční regulaci.

Britský list Financial Times navíc minulý týden upozornil, že Jack Ma byl nahrazen jako porotce v televizní soutěži věnované africkým podnikatelům Africa's Business Heroes. Mluvčí společnosti Alibaba to agentuře Reuters vysvětlil tím, že v podnikatelově harmonogramu byla jiná povinnost. Dále odmítl věc komentovat.

Pod drobnohledem

Čínští regulátoři se od říjnové kritiky na podnikání Jacka Maa zaměřili podrobněji. Internetový prodejce Alibaba čelí antimonopolnímu vyšetřování a společnost Ant musela reorganizovat své půjčky i další finanční produkty a vytvořit samostatnou holdingovou společnost, aby vyhověla kapitálovým požadavkům.

„Myslím, že mu bylo řečeno, aby se držel zpátky,“ konstatoval Duncan Clark, který je výkonným ředitelem konzultační společnosti BDA China. Ta se zabývá průzkumem technologického trhu. 

Zprávy o tom, že Jack Ma zmizel z očí veřejnosti, vzbudily spekulace na Twittteru, v pevninské Číně je ovšem tato síť blokovaná –⁠ a zdejší sociální média, kde politicky citlivá témata podléhají cenzuře, se tématem nijak výrazně nezabývala.