Vedl odboj v Osvětimi i Varšavské povstání, komunisté ho poslali na popraviště. Kniha o polském hrdinovi vychází v češtině

Události: Příběh muže, který vedl odboj v Osvětimi, vychází v češtině (zdroj: ČT24)

Jeden z nejsilnějších příběhů 20. století vychází poprvé v českém jazyce. Kniha Dobrovolník od britského novináře Jacka Fairweathera přináší dosud nezveřejněné informace o osudu Witolda Pileckého, polského důstojníka, který se dobrovolně nechal zavřít do Osvětimi, aby zjistil, co se v táboře odehrává.

Witold Pilecki se nechal zatknout v roce 1940 s úkolem zjistit, jak vypadá situace v Osvětimi. Dokázal tam nejen po tři roky přežívat, ale zorganizoval tam také odbojovou buňku. Následně navázal kontakt se světem za ostnatými dráty a jako jeden z prvních informoval o hromadném vraždění.

„Už v roce 1940 spojenci na základě jeho zpráv diskutovali, zda bombardovat Osvětim,“ říká autor knihy Dobrovolník Jack Fairweather.

Když polské velení odmítlo jeho návrh na povstání vězňů, Pilecki z Osvětimi uprchl, přestože ho stráže postřelily. Stal se jedním z velitelů během Varšavského povstání, po jeho porážce přežil další německé zajetí.

„Osvětim byla jen hra“

V osvobozeném Polsku jej však uznání a sláva nečekaly. V roce 1947 jej komunisté poslali do vězení. Pilecki zaplatil za věrnost demokratické vládě každodenním krutým mučením. „Ve srovnání s tímto byla Osvětim jen hra. Chci rychlý konec,“ řekl tehdy Pilecki své ženě.

Zemřel v květnu 1948, když ho komunistická vláda poslala na popraviště. Později se komunisté snažili zničit všechny stopy po jeho památce. I díky knize Dobrovolník se ale vzpomínka na Witolda Pileckého postupně znovu vynořuje ze zapomnění.