Výbuch v kuvajtské mešitě usmrtil 27 lidí, stopy vedou k islamistům

Kuvajt – Radikální sunnitské hnutí Islámský stát se přihlásilo k explozi v šíitské mešitě v Kuvajtu, při které zahynulo minimálně 27 lidí a nejméně 227 dalších utrpělo zranění. Informovaly o tom světové agentury s odvoláním na prohlášení kuvajtského ministerstva zdravotnictví. Podle guvernéra města Sábita Muhanny šlo o sebevražedný útok. K atentátu se přihlásila radikální organizace Islámský stát. K útoku došlo při poledních modlitbách, kdy byly v mešitě asi dva tisíce lidí. Šíité tvoří v Kuvajtu náboženskou menšinu.

Nálož v kuvajtské mešitě odpálil sebevražedný útočník ve věku lehce nad 20 let. K odpovědnosti se přihlásila skupina Provincie Nadždž, která je saúdskoarabskou odnoží tzv. Islámského státu. V prohlášení uvedl, že šlo o „chrám radikálů“, který „šíří šíitské učení mezi sunnitskou populací“. Mešita imáma Sadika leží ve východní části města, ve kterém tvoří šíité menšinu. Protože končí postní měsíc ramadán, přišlo na polední modlitbu více lidí než obvykle.

Místo atentátu v kuvajtské metropoli
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Ministr vnitra vyhlásil kolem mešity bezpečnostní zónu. Mešita samotná se nachází shodou okolností několik set metrů od budovy vnitra. Jak připomněla agentura AP, útok v Kuvajtu se podobá akcím spáchaným v minulých týdnech v Saúdské Arábii. Při opakovaných útocích v šíitských mešitách zahynulo přes dvacet lidí.

Jde však pouze o jeden ze tří teroristických útoků, které se od rána odehrály. K dalším došlo u francouzského Lyonu, kde při pokusu o útok na chemičku zahynul nejméně jeden člověk (více zde), a tuniském Sousse, kde neznámí ozbrojenci zaútočili na hotely, zemřelo nejméně 27 lidí (více zde).