Ve skotském Glasgow muž napadl nožem lidi, policie ho zastřelila. O terorismus se prý nejedná

V hotelu v centru skotského Glasgow útočník nožem napadl několik lidí. Jeho čin si vyžádal zraněné, včetně jednoho policisty, který je v kritickém stavu. Po zákroku ozbrojených složek agresor zemřel. První informace hovořily o třech obětech útočníka, poté o dvou –⁠ policie ale tyto zprávy nepotvrdila a informovala jen o mrtvém útočníkovi. Podle agentur čin vyšetřovatelé nepokládají za terorismus.

„Mohu potvrdit, že podezřelého muže postřelil ozbrojený policista,“ uvedl policejní velitel Steve Johnson. Muž pak zemřel, informovala policie. 

Incident se stal v samotném centru Glasgow, nedaleko hlavní obchodní tepny. Policie informovala veřejnost, že za útokem stál jen jeden pachatel a po nikom dalším se nepátrá. Došlo ke zraněním u šesti osob včetně jednoho dvaačtyřicetiletého policisty, který je ve vážném stavu v nemocnici.

Policie oficiálně zatím nesdělila, kolik obětí si útok vyžádal. Potvrdila pouze jediného mrtvého, kterým je sám útočník. Veřejnost pak informovala, že má situaci pod kontrolou a že momentálně nehrozí žádné nebezpečí. Podle agentur vyšetřovatelé čin nepokládají za terorismus. 

„Svědci mluví o tom, že čtyři lidé byli odvezeni vozy záchranné služby do nemocnice,“ řekl zpravodaj ČT ve Velké Británii Bohumil Vostal. 

Bohumil Vostal z Británie (zdroj: ČT24)

Útok se odehrál v hotelu

Britská média uvádějí, že útok nožem se odehrál ve schodišťové hale hotelu. O incidentu už byli informováni představitelé vlády včetně premiéra Borise Johnsona. Ten prohlásil, že je incidentem hluboce zarmoucen.

Podle informací listu The Scotsman na místě zasahovaly desítky policejních vozů a také sanitky. Policie celé okolí uzavřela. Podle skotské zpravodajky BBC v hotelu údajně byli ubytovaní žadatelé o azyl.

Skotská média píší o tom, že svědci nejprve slyšeli hlasitý nářek a pak jak přijíždí na místo zásahová jednotka a sanitky. Skotská premiérka vyzvala obyvatele města, aby k místu nechodili. Okolní obchody dostaly výzvu, aby okamžitě zavřely a poslaly své zaměstnance domů.

Čin se stal v době, kdy se Británie vzpamatovává z jiného útoku. V sobotu v jihoanglickém Readingu mladý Libyjec útočil nožem na lidi v parku a tři z nich zabil –⁠ policie útok vyšetřuje jako teroristický čin.