Trump odvolal žalobce, jenž dohlížel na kauzy jeho lidí

Americký prezident Donald Trump odvolal newyorského prokurátora Geoffreyho Bermana, který dohlížel na klíčové kauzy týkající se prezidentových spolupracovníků. Podle agentury Reuters to oznámil ministr spravedlnosti William Barr.

O odchodu Bermana z funkce informoval Barr bez udání důvodu už v pátek v noci. Žalobce nicméně reagoval prohlášením, že rezignaci nepředložil a že ve své práci bude pokračovat.

V dopise Barr Bermanovi napsal, že byl „překvapen a docela zklamán“ prokurátorovým oznámením, v němž svou funkci odmítl složit. Podle něj tím Berman udělal ze „služby veřejnosti veřejnou podívanou“. „Požádal jsem prezidenta, aby vás odvolal, a on tak učinil,“ dodal s tím, že post dočasně převezme Bermanova zástupkyně Audrey Straussová.

Do Bermanovy působnosti spadala jižní část New Yorku včetně Manhattanu a byl známý z řady mediálně sledovaných korupčních kauz a soudů s prominentními osobnostmi. Úřad stíhal i blízké Trumpovy spolupracovníky, včetně jeho někdejšího právníka Michaela Cohena, který byl odsouzen k vězeňskému trestu za porušení zákona o financování volební kampaně a lhaní Kongresu.

Newyorská prokuratura rovněž vyšetřuje prezidentova osobního právníka Rudyho Giulianiho.

Republikán Berman, který přispěl na Trumpovu předvolební kampaň, dříve pracoval pro stejnou právní firmu jako Giuliani a do funkce ho dosadila Trumpova administrativa. To mu ale později nezabránilo stíhat prezidentovy spojence, napsala agentura AP.