Cohen dostal tři roky vězení. Bývalý Trumpův právník lhal Kongresu a uplácel údajné milenky prezidenta

Newyorský soud poslal bývalého osobního právníka Donalda Trumpa Michaela Cohena celkem na tři roky do vězení. Cohen se v srpnu přiznal k porušení zákona o financování volební kampaně a k bankovním a daňovým podvodům. Nynější verdikt se týká mimo jiné údajných Trumpových milenek, kterým Cohen platil za mlčenlivost, píše Reuters. Podle soudu šlo o porušení pravidel pro financování volební kampaně.

Dvaapadesátiletý Cohen býval Trumpovou pravou rukou a v zákulisí se často angažoval při řešení jeho skandálů a sporů. Teď čelil obvinění, že v rozporu s volebními zákony v roce 2016 tajně vyplatil dvěma údajným Trumpovým milenkám desetitisíce dolarů za mlčení o jejich poměru s budoucím prezidentem.

Soud dospěl k závěru, že prezident částky vynaložil s cílem zvýšit své šance na volební úspěch. V takovém případě je měl ale transparentně deklarovat jako volební výdaj, což se nestalo. 

K předání úplatku pornohvězdě Stephanie Cliffordové a modelce Karen McDougalové se Cohen přiznal už v srpnu. Trump ještě v dubnu popíral, že by o platbách cokoli věděl. Teď tvrdí, že pokud se stala ve financování kampaně chyba, může za ni Cohen. Nevěru opakovaně popírá.

V soudních spisech se přitom uvádí, že Cohen jednal „v součinnosti s Trumpem a na jeho pokyn“. Prezident ale z ničeho obviněn není a právníci vedou dlouhé spory o tom, zda vůbec může být v době svého mandátu trestně stíhán. 

Cohenův případ se týkal více kauz. Dva měsíce vězení dostal i za to, že lhal během kampaně v roce 2016 Kongresu o Trumpově plánu postavit v Moskvě mrakodrap.

Cohen před zákonodárci tvrdil, že o plánech postavit v ruské metropoli mrakodrap se jednalo do ledna 2016, přestože byly ve hře až do června. V té době byl už Trump oficiálním kandidátem republikánů na prezidentský úřad.

Cohen mluví o „zaslepené oddanosti“ vůči Trumpovi

Cohen bude tresty vykonávat souběžně. Žalobci žádali pro Cohena nejméně čtyřletý trest, advokáti doufali v osvobození. Spoléhali na to, že advokát s vyšetřovateli ochotně spolupracoval. Cohen u soudu řekl, že bude ve spolupráci s FBI pokračovat. „Zaslepená oddanost (vůči Trumpovi) mě přivedla na cestu do temnot, nikoli za světlem,“ prohlásil pateticky.

Cohen byl dlouho považován za mimořádně loajálního právníka, který ochotně likvidoval Trumpovy maléry. Sám prohlásil, že by se pro něj „nechal zastřelit“. Do vězení má z rozhodnutí soudu nastoupit 6. března příštího roku.