Oligarcha chtěl kromě svého kraje „chránit“ i firmu. Po sporu s Porošenkem odchází

Kyjev – Bohatý podnikatel Ihor Kolomojskyj stál od počátku krize pevně za Kyjevem – až do doby, než tamní vláda zasáhla do jeho byznysu. Gubernátor Dněpropetrovské oblasti se kvůli tomu dostal dokonce do sporu se samotným prezidentem Petrem Porošenkem. Ten ho nyní zbavil funkce – údajně na Kolomojského vlastní žádost.

Porošenko odvolal gubernátora Dněpropetrovsku (zdroj: ČT24)

Kolomojskyj patří k nejbohatším ukrajinským podnikatelům a zároveň nejvlivnějším politikům na východě země. Po vypuknutí proruského povstání se postavil pevně na stranu Kyjeva a podpořil proevropskou orientaci Ukrajiny. Do střetu s Porošenkem se Kolomojskyj dostal v okamžiku, kdy Kyjev provedl reformu státní ropné společnosti UkrTransNafta. Miliardář v ní má menšinový podíl, ale díky svému vlivu prosadil do vedení firmy své stoupence.   

Ani v tu chvíli se ale spor mezi oligarchou a ukrajinskou vládou nijak nevyostřil. Změna přišla v okamžiku, kdy parlament svým rozhodnutím změnil poměr sil ve státních firmách, což se dotklo i společnosti UkrTransNafta. Do jejího sídla tak Kolomojskyj neváhal poslat část oddílu, které v oblasti vytvořil na obranu proti povstalcům.  

  • Jak upozorňuje spolupracovník ČT Michal Lebduška, Kolomojskyj využíval svého podílu v UkrTransNaftu mimo jiné k výhodnému přeprodávání nafty své menší firmě Privat. Ve vlastních továrnách pak také využíval infrastrukturu UkrTransNaftu. Když Kolomojskyj odmítl akcionářům firmy vyplácet dividendy, Kyjevu došla trpělivost a nařídil to novým zákonem.

Porošenko se pak v reakci nechal slyšet, že napříště nedovolí oligarchům, aby si pořizovali „soukromé armády“ operující mimo oficiální vojenské struktury. „V zemi nebude ani jeden gubernátor, který by měl k dispozici soukromou armádu. Tečka,“ prohlásil rezolutně prezident. 

Prezidentský dekret o uvolnění Kolomojského neuvádí žádný důvod rezignace. „Dněpropetrovská oblast musí zůstat pevností na východě, musí ochránit mír a klid pro občany,“ uvedl Porošenko podle prezidentské kanceláře.

  • Více o vlivných ukrajinských byznysmenech a jejich počínání během ukrajinské krize ZDE