Pelikáni zváni. Louisiana dokončuje ptačí ostrov, který před deseti lety zničila ropná katastrofa

Horizont ČT24: Louisiana dokončuje obnovu ostrova pro pelikány (zdroj: ČT24)

Pelikán hnědý je symbolem Louisiany, čtyřicet let tam ale patřil mezi ohrožené druhy. A právě ve chvíli, kdy se mu začalo zase dařit, přišla havárie ropné plošiny Deepwater Horizon společnosti BP. Dnes, o deset let později, se mu Louisiana snaží problémy vynahradit. Dokončuje obnovu ostrova, kam se kolonie pelikánů každý rok vrací kvůli hnízdění.

Queen Bess Island se každé léto mění na ostrov pelikánů. Šest a půl tisíce se jich mačká na zbytku pevniny. Bojují o poslední místa k hnízdění, stejně jako Louisiana bojuje o ně. „Za posledních deset let jsme přišli asi o polovinu našich kolonií pelikánů hnědých. Zbývá nám jich asi deset,“ uvedl biolog Todd Baker.

Před 65 lety měl ostrov osmnáct hektarů, dnes zbývají poslední dva. O něco víc, než mají dvě fotbalová hřiště. Může za to silná pobřežní eroze. Situace se navíc ještě zhoršila v dubnu 2010, kdy v Mexickém zálivu tehdy explodovala ropná plošina.

Do moře tehdy unikly miliony litrů ropy, a když se dostaly k ostrovu, pelikáni neměli šanci. Tisícovka jich zemřela. „Ropná skvrna také pokryla celý ostrov. Zničilo to značnou část vegetace, což jenom zvýšilo množství mokřadů, o které jsme přišli,“ říká Baker.

Kompenzace od majitele plošiny – společnosti BP – měly pomoct domov pelikánů zachránit. Louisiana za peníze přivezla bagry a tuny zeminy. Zpevnila břehy, a vytvořila dokonce umělou lagunu, jakousi školku pro mláďata.

„Během několika dní se ptáci vrátí a bude tu na ně čekat asi patnáct hektarů vhodných k hnízdění. Doufám, že poslouchají, protože tímto je formálně zvu,“ uvedl guvernér Louisiany John Bel Edwards.

K ideálnímu stavu má přesto ostrov stále daleko. Chybí dostatek vegetace, tedy i materiál pro stavbu hnízd. Ani na to ale ochránci nezapomněli a přivezli ho s sebou. 

Pelikáni z Louisiany v polovině minulého století úplně zmizeli kvůli pesticidům. Queen Bess Island byl místem, kde se jim znovu začalo dařit. A letošní sezona by mohla být obzvlášť úspěšná.