Britský parlament zasedl poprvé v novém roce. Řešil brexitový zákon

Členové britské Dolní sněmovny se po vánoční pauze vrátili do poslaneckých lavic. Nejdůležitějším bodem programu byl prováděcí zákon o brexitové dohodě. Ještě před závěrečným hlasováním, které se očekává ve čtvrtek, ho projednávají výbory.

Návrh zákona, známý pod zkratkou WAB, převádí do britského práva dohodu o podmínkách odchodu země z EU. Konečné schválení v Dolní sněmovně se čeká ve čtvrtek 9. ledna.

Konzervativní remiér Boris Johnson má v parlamentu většinu osmdesáti poslanců. Všichni dohodu o podobě vystoupení Spojeného království z Evropské unie podporují, řekl zpravodaj ČT v Londýně Bohumil Vostal. „Britská vláda podle zjištění Sky News přerušila přípravy na tvrdý brexit bez dohody,“ dodal.

Do horní komory parlamentu, Sněmovny lordů, by se měl zákon podle britského tisku dostat 13. ledna a v týdnu od 27. ledna získat formální souhlas královny.

Vláda chce prodloužení přechodného období vyloučit

Hlavní pozornost se tak začíná upírat na vyjednávání o podobě budoucích vztahů mezi Velkou Británií a EU. To se bude konat během přechodného období trvajícího do konce roku 2020. Během něj už ostrovní země nebude členem Unie, bude se však řídit veškerými jejími pravidly jako dosud.

Britská vláda již dala najevo, že návrh brexitového zákona bude obsahovat část, která prodloužení přechodného období vylučuje.