Libyjská národní armáda maršála Haftara dobyla přístav Syrta

Jednotky Libyjské národní armády (LNA) polního maršála Chalífy Haftara převzaly kontrolu nad přímořským městem Syrta. To dosud ovládaly síly mezinárodně uznávané vlády premiéra Faíze Sarrádže, která sídlí v metropoli Tripolis. S odvoláním na mluvčího LNA informovala o vývoji agentura AFP.

Převzetí kontroly nad městem podle agentury Reuters předznamenalo bombardování, LNA před dobytím centra obsadila i leteckou základnu. Podle mluvčího LNA byla operace „rychlá a náhlá“.

Libyi sužuje konflikt různých frakcí už několik let od svržení diktatury Muammara Kaddáfího. Haftarovy jednotky, které ovládají východ země, minulý rok v dubnu zahájily ofenzívu na Tripolis a tamní vládu. Při střetech mezi oběma o moc soupeřícími vládami zemřely stovky civilistů.

Zatímco Haftara podporují Egypt, Jordánsko či Spojené arabské emiráty a patrně i Rusko, Sárradžovu vládu, kterou uznala OSN, podpořilo mimo jiné i Turecko, které do země začalo o víkendu přesouvat své vojáky.

Syrta je podle agentury Reuters pro LNA důležitým strategickým bodem. Město leží uprostřed libyjského středomořského pobřeží a vládní jednotky ho ovládaly od prosince 2016, kdy z něj za pomocí amerických sil vyhnaly příslušníky teroristické organizace Islámský stát.