Už ne jen drogy a zbraně. V Mexiku zuří „avokádové války“

Horizont ČT24: Nejen drogy a zbraně. Mexická mafie se nově zaměřuje na pěstitele avokáda (zdroj: ČT24)

Mexiko se v poslední době začíná potýkat s novým problémem. Tamní kartely se totiž kromě obchodu s kokainem, zbraněmi nebo lidmi začaly zaměřovat na pěstitele citrusů a avokáda. To jsou mimořádně rentabilní plodiny s obřím odbytištěm ve Spojených státech. Konflikt mezi kartely a pěstiteli zejména ve státě Michoacán se začíná stále častěji skloňovat jako avokádové války.

Běžný obrázek na cestách křižujících farmářské oblasti v západomexickém Michoacánu v současnosti tvoří zátarasy, kulometná hnízda a těžce ozbrojení policisté. Policie ale nepátrá po zásilkách drog; kartely se zde zaměřují na okrádání a vydírání pěstitelů avokáda a citrusů.

„Za posledních čtrnáct dní zaútočili na dvě továrny na balení citrusů. Ty tu znamenají obživu pro všechny. Pokud budou muset pěstitelé zavřít své podniky, může se ekonomicky zhroutit celý region,“ varuje pěstitel citrusů Hipolito Mora.

S kartely často spolupracuje i policie

Na vydírání, únosech a vraždách se v žoldu kartelů často podílí i místní policie. „Probíhá vyšetřování jejích sedmi členů, kteří do toho měli být zapojení,“ uvedl starosta města Ziracueretiro Jose Rodriguez Baca. 

Místní stále častěji berou do rukou zbraně sami. Podle členů domobrany úřady samy bezpečnost nezajistí. „Jeden den přijedou se spoustou vozidel a druhý den ráno jsou pryč. Tak jen nechávají zločincům otevřené dveře,“ sdělil vůdce jednotky domobrany Hector Zepeda.

Sběr avokáda nabízí nadprůměrné výdělky. Mexiko pokrývá 40 procent světové produkce, většina farem je právě v Michoacánu. Jen do USA se ho odtud loni vyvezlo 900 tisíc tun za dvě miliardy dolarů (téměř 46 miliard korun).

Mexické zelené zlato ale může rychle ztratit na hodnotě. Americký prezident Donald Trump opakovaně hrozí, že může americko-mexickou hranici kdykoliv uzavřít.