Drogové kartely vraždí novináře. Zoufalí Mexičané vyšli do ulic

Drogové kartely vraždí novináře. Zoufalí Mexičané vyšli do ulic (zdroj: ČT24)

Mexiko je po Sýrii a Afghánistánu pro novináře nejnebezpečnější zemí světa. Válka drogových kartelů sílí a situace je nejhorší za posledních šest let. Ti, kteří o obchodu s narkotiky píší nebo natáčejí, jsou snadnou kořistí. Pokusům o vraždu nebo zastrašování čelí prakticky denně. Ochrana ze strany státu je minimální, zato korupce všudypřítomná. Zatím poslední oběť si tato tichá válka vyžádala v pondělí.

„Riskujete, když jste naživu. Dělat novináře znamená chodit po tenké hraně, kde na vás z obou stran číhá zlo v podobě vlády a obchodu s drogami. Je to tenký led plný nástrah. Člověk musí být na pozoru před vším a před všemi,“ říkal v listopadu 2011 Javier Valdez Cárdenas, když přebíral prestižní ocenění za téměř třicetileté působení v oboru.

Javier Valdez Cárdenas
Zdroj: Reuters

Celou tu dobu rozkrýval vraždy drogových kartelů a korupci v mexickém státě Sinaloa. Granátové i hackerské útoky nebo výhrůžky smrtí byly pro Valdéze a jeho kolegy z týdeníku Ríodoce součástí práce. Tvrdil, že skutečnou smrtí by pro něj bylo přestat psát. V pondělí rukou drogových dealerů zemřel jen pár ulic od své redakce.

„Mluvíme o novináři, který byl v Mexiku velmi známý a vlivný. Vydal spoustu knih. Odkrýval tváře drogových překupníků, ale také jejich obětí,“ říká španělský novinář Enrique Fonseca.

Ve stejný den, v sousedním státu Jalisco, skončila novinářka místního magazínu postřelená v nemocnici. Její syn, reportér zabývající se organizovaným zločinem, střelbu nepřežil.

Mexičané už nechtějí dál mlčet. Poslední události je vyhnaly do ulic. Válka kartelů je nejvyhrocenější za posledních šest let. Smutný rekord padl i loni, kdy kvůli své práci zemřelo jedenáct novinářů. „Myslím, že jsme dospěli do skutečné krize. Jsme unavení z toho, jak často pohřbíváme své kolegy,“ říká reportérka Quetzalli Gonzalezová.

Mexičané protestují proti vraždám novinářů
Zdroj: ČT24

Většina vražd novinářů zůstává bez trestu

Vraha Javiera Valdeze úřady zatím nedopadly. Během posledních sedmi let gangy v Mexiku zabily nebo nechaly zmizet přes padesát žurnalistů. Bez trestu zůstává 90 procent případů. Vláda jimi zaměstnala speciálního prokurátora a ujišťuje, že chce situaci změnit.

„Je povinností Mexika jako celku zaručit novinářům, že mohou dělat svou práci. Zvláště s ohledem na nebezpečí, které dnes představuje organizovaný zločin,“ tvrdí prezident Enrique Peña Nieto.

Problémem je ale zkostnatělost soudního systému prorostlého korupcí, se kterou se jen těžko bojuje. Uzavřít některé případy může trvat i celá desetiletí.

„Spoustu případů nelze vyšetřit, protože právní a policejní systém v Mexiku je extrémně zkorumpovaný. Překupníci drog, kteří většinou stojí za vraždami novinářů, mají své kontakty uvnitř mexické vlády. Velká část mexické společnosti je chrání na všech úrovních, dokonce s nimi jedná jako s hrdiny,“ upozorňuje Fonseca.

Víc novinářů než v Mexiku umírá už jen ve válkách. Drogové násilí má přitom alarmující dimenze - jen loni podle Mezinárodního institutu pro strategická studia připravilo o život na 23 tisíc lidí.