Útok v Sydney očima svědků: Nejistota a zděšení rukojmí

Sydney – Nejistota a obavy se šíří mezi obyvateli centra australského Sydney, kde drží ozbrojenec desítky rukojmích v místní kavárně. „Nikdo neví, co se bude dít. Jedni si myslí, že to je náhoda, druzí, že jde o záminku pro něco dalšího,“ prohlásil Čech Ladislav Buday s tím, že nikdy neviděl takové množství policejních vozů. K rostoucímu napětí podle něj přispělo i uzavření opery kvůli podezřelému balíčku. Řada svědků hovoří o surrealistické scéně. Místní novinář uvedl, že viděl dovnitř kavárny. Rukojmí jsou podle něj klidní, ale vyděšení. Jejich počet nedokázal odhadnout.

Přímo naproti kavárně se nacházel dopoledne investigativní novinář Glenn Connley z Channel 7. „Někdo z kanceláře si všiml, že to vypadá, jako by tam někoho drželi proti své vůli. Lidé zvedli ruce nad hlavu a někdo stál za nimi. Za pár minut se v okně objevila černá vlajka,“ popsal situaci reportér, který hovořil s novináři z BBC. Nejprve se domníval, že se jedná o ozbrojenou loupež. 

Zaměstnanci se rychle schovali, za chvíli už ale dorazila policie, aby je evakuovala. „Skupina rukojmích se pohybovala po kavárně, vypadali klidní, ale také značně vyděšení. Nevím, kolik jich tam může být,“ dodal novinář. 

#sydneysiege : Gunman rotates hostages at window, seeks #ISIS flag http://t.co/RxiM1vxLvU pic.twitter.com/YWcV6eW9P9

Právnička: Lidé netuší, co se děje

Policie uzavřela i advokátní kancelář poblíž Martin Place, kde pracuje právnička Siouxsie Fordová. Zrovna byla na ranní poradě, když někdo přiběhl, že došlo k incidentu v kavárně. „Všem nám zvonily mobily, lidé se ptali, jestli jsme v pořádku,“ zavzpomínala žena. 

„Je tu spousta médií, sanitky, hasiči a policejní auta,“ informovala BBC Fordová. Pracovníci kanceláře jsou podle ní značně znepokojeni děním v kavárně. „Lidé se tu dívají z oken nebo na televizi, aby zjistili, co se děje,“ konstatovala advokátka. 

Siouxsie Fordová, právnička

„Jsem Američanka, takže jsem byla ve Spojených státech během 11. září 2001. V té době jsem byla na střední škole. Je to odlišná situace, ale je to stejně matoucí a lidé jsou opravdu nervózní, co bude.“

Vedení prý zaměstnancům posílá výstrahy. „Byli jsme upozorněni, že dveře i výtahy uzamkli. Nikdo nám ale neřekl, kdy budeme moci odejít. Raději jsme v pohotovosti, kdyby se naskytla příležitost,“ dodala Fordová. 

Čech Ondřej Pavlů, který studuje v Sydney a pracuje jen dva bloky od Martin Place, byl ráno v práci, když manažerce volala její dcera, která byla poblíž kavárny v době útoku. „Měli jsme to z první ruky. Rozhlasem nám pak oznámili, že se budova z bezpečnostních důvodů uzavírá. O pár hodin později jsme vyšli zadním vchodem, když nám bylo řečeno, že máme odejít,“ uvedl Pavlů.

  • Český student: „Informace jsou stejné posledních 12 hodin, útočník nijak moc nekomunikuje, co jsem zprostředkovaně viděl a slyšel. Pokud jde o atmosféru, tak to není příjemné, ale nenazval bych to úplnou hysterií.“

Ulice Martin Place je pěší „byznys zóna“, která se nachází jen pár bloků od přístavu. Lidé sem chodí odpočívat při pracovní pauze i na přátelské posezení při popíjení kávy. Často se zde pohybují s dětmi. „V centru města je přízračné ticho. Obvykle je tu provoz a spousta chodců … Lidé ale několik bloků okolo Martin Place nechodí do ulic,“ sdělila CNN Anna Corenová, která žije pouhý blok od kavárny. 

Tweet Gvo1975
Zdroj: ČT24/@jvahay

Čech: Policie i místní se připravují na všechny možné varianty

V centru města se dnes byl podívat i Čech žijící nedaleko Sydney. „Celé okolí je ohraničené páskami a uzavřené policií. Veškeré záchranné složky jsou připravené na potenciální hrozby,“ konstatoval Buday s tím, že nikdo na místě neví, co se může stát – jestli jde o nějaký tah muslimů, či náhodu. „Připravují se na všechny varianty,“ podotkl. Na místě jsou prý i „zvědavci“, kteří blokují bariéry. 

Doprava ve městě je v současnosti značně omezená. „Začali uzavírat i tunely vedoucí pod městem. Jezdí se jen přes Harbour Bridge, který je vesměs plný,“ podotkl Buday. 

Reportér z Macquarie Radio Network Glenn Wheeler popsal scénu jako „velmi surrealistickou“. „Jsou tu stovky, možná tisíce zmatených lidí. Nemůžeme uvěřit, co se to děje,“ sdělil rozhlasové stanici 2 GB. Řada lidí se podle něj shromáždila poblíž v Hyde Parku. Čekají na informace a doufají v dobrý konec. 

Odplata za boj proti Islámskému státu?

Austrálie se na začátku října zapojila do přímé vojenské akce v Iráku, kde koalice vedená USA podniká útoky na pozice radikálů z hnutí Islámský stát. Země odhaduje, že v Iráku a Sýrii po boku islamistů bojuje asi 60 jejích občanů. Další zhruba stovka Australanů radikální skupinu podporuje formou verbování bojovníků nebo jim poskytuje finance.