Tajfun Hagibis udeří na hustě obydlené části Japonska. Může být nejničivější za posledních 60 let

Japonsko se včetně hlavního města Tokia připravuje na sobotní příchod tajfunu Hagibis, který meteorologové přirovnávají k jedné z nejničivějších bouří za poslední desítky let. Kvůli tajfunu, jež odpovídá hurikánu páté kategorie, zrušily letecké společnosti spoje, linky pozastavili i provozovatelé rychlovlaků. Odloženy jsou i mezinárodní sportovní události.

„Pokud chcete ochránit sami sebe i své blízké, žádáme vás o včasnou evakuaci – ještě před tím, než se setmí a bouře zesílí,“ varoval Japonce představitel japonské meteorologické agentury Jasuši Kadžihara.

Hagibis k východnímu japonskému pobřeží míří rychlostí 25 kilometrů v hodině a doprovází ho vítr o rychlosti až 250 kilometrů v hodině. Meteorologové očekávají, že japonské pobřeží zasáhnou až 13 metrů vysoké vlny a naprší až 30 centimetrů srážek.

Tajfun se přiblíží k japonskému pobřeží v pátek večer, v sobotu by pak mohl vstoupit nad pevninu. Ohrožen je východ a sever ostrovní země včetně metropole Tokia. Zatímco v sobotu živel potrápí ostrov Honšú, v neděli se přesune k severnímu ostrovu Hokkaidó. 

Japonský premiér Šinzó Abe pověřil jednotlivé ministry, aby kvůli tajfunu podnikli nezbytná přípravná opatření. Podle Abeho je na záchranné operace připraveno 17 tisíc policistů a vojáků. „Tajfun může způsobit výpadky elektřiny, poničit infrastrukturu a zásadně ovlivnit životy obyvatel,“ uvedl premiér.

Doporučení k evakuaci zatím úřady vydaly pro téměř 8000 lidí žijících na ostrově Ošima 100 kilometrů jižně od Tokia a také pro více než 21 tisíc obyvatel nedalekého pobřežního města Šimoda.

Situaci ještě zhoršuje fakt, že oblast Tokia se stále ještě vzpamatovává z tajfunu Faxai, který toto místo zasáhl před měsícem. „Pokud zasáhne oblast Tokia, jak některé současné předpovědi říkají, mohl by se Hagibis stát jedním z vůbec nejničivějších tajfunů v dějinách Japonska,“ varoval americký meteorolog Jeff Masters v rozhovoru pro New York Times.

Deník South China Morning Post zase na základě rozhovorů s experty upozorňuje, že Hagibis může být silnější, a tedy i ničivější než tajfun Ida, který roku 1958 připravil v Japonsku o život 1269 lidí.

Omezená Velká cena formule 1 i ragby

Rychlovlaky šinkanzen mezi Tokiem a Nagojou budou v sobotu zrušeny, spoje z Nagoje do Ósaky mají být výrazně omezeny. Utlumena bude také běžná železniční doprava v oblasti Tokia. Aerolinky All Nippon Airways v sobotu zrušily většinu domácích i mezinárodních letů z letišť v Tokiu, Ósace a Nagoje, ke stejnému kroku přistoupila i letecká společnost Japan Airlines.

Zavřeny budou také obchody a továrny v oblasti. Pořadatelé Mistrovství světa v ragby odvolali dva zápasy naplánované na sobotu, ze soboty na neděli se přesunul kompletní program Velké ceny Japonska formule 1. Kvalifikace se měla uskutečnit v sobotu v osm hodin ráno našeho času, ale právě v té době má v Japonsku udeřit tajfun. Organizátoři se proto z bezpečnostních důvodů rozhodli okruh v Suzuce uzavřít a přesunuli kvalifikaci ze soboty na neděli.

Nově by měla začít ve tři ráno našeho času, závod poté odstartuje podle původního plánu v 7:10. Třetí trénink, který se jezdí před kvalifikací, byl zrušen úplně. Kvůli blížícímu se tajfunu už byly v Japonsku také odvolány dva zápasy mistrovství světa v ragby.

K odložení kvalifikace kvůli nepříznivému počasí se pořadatelé Grand Prix v Suzuce uchýlili už v letech 2004 a 2010. V roce 2014 byl zase závod zkrácen z 53 na 44 kol poté, co v dešti těžce havaroval Jules Bianchi ze stáje Marussia a následně zraněním podlehl.