Po explozi francouzské chemičky se lidé bojí špinavého vzduchu a zemědělci vylévají mléko

Události: Následky výbuchu v chemičce (zdroj: ČT24)

Rouen na severozápadě Francie se už deset dní potýká s následky výbuchu v chemičce. Místní viní vládu, že jim zatajuje informace. Zemědělci čekají na výsledky analýz, do té doby nesmí prodávat své produkty. Proč továrna vybuchla, zatím není jasné.

Obyvatelé Rouenu se bojí o zdraví a chtějí vědět, jaké chemické látky unikly do ovzduší. Jsou přesvědčeni, že jim vláda neříká celou pravdu.

Rozsah škod nedokážou úřady ani deset dní po výbuchu odhadnout. Potvrdily jen, že shořelo na deset tisíc tun chemikálií, včetně výrazně toxických. „Nevíme, co se s těmito látkami během požáru děje. A jestli při jejich kombinaci nevznikají látky nové, ještě toxičtější,“ říká prezident ekologické nadace Fondation de souffle Gilles Dixsaut.

Mléko musí do kanálu

Sylvain Lambert musí veškeré mléko vylévat do kanálu
Zdroj: ČT24

S následky požáru se potýkají dvě stovky obcí, škody hlásí dvě tisícovky místních zemědělců. Většina z nich nemůže až do odvolání prodávat své produkty.

Farma Sylvaina Lamberta leží jen 15 kilometrů vzdušnou čarou od místa exploze a veškeré mléko, které od té doby vyprodukovala, zamířilo do kanálu. „Nejhorší je čekání na výsledek analýzy, které se obávám,“ říká Lambert. Vylít musel už 12 tisíc litrů mléka, prodávat ho nemůže. Každý den tak přichází o tisíc eur.

Částečně měl i štěstí, protože se mu podařilo kukuřici sklidit několik dní před havárií. „Sklidili jsme ji v pondělí a k výbuchu došlo v noci ze středy na čtvrtek. Takže je v pořádku, dobře jsme ji schovali,“ ujišťuje.

Ochranná fólie stále nese stopy škodlivých zplodin
Zdroj: ČT24

Na fólii chránící kukuřici jsou stále dobře patrné stopy po toxickém spadu. Až rozbory vzorků určí, jak může být nebezpečný a jaké látky obsahuje. Podle zemědělců jim ale ani slíbené odškodnění všechny ztráty nenahradí. Navíc mají strach z dlouhodobé kontaminace půdy.