Požár chemičky v Rouenu se podařilo uhasit, lidé se začali vracet domů

Rozsáhlý požár, který vypukl ve čtvrtek brzy ráno v chemické továrně Lubrizol ve městě Rouen na severu Francie, se už podařilo uhasit. Obyvatelé, evakuovaní z preventivních důvodů z půlkilometrového pásma v okolí továrny, se do svých domovů začali vracet ještě ve čtvrtek večer, oznámila agentura AFP. Podle úřadů si plameny nevyžádaly žádné oběti na životech.

S požárem od čtvrtečního brzkého rána bojovalo asi dvě stě hasičů. Nad městem se vznášel 22 kilometrů dlouhý a šest kilometrů široký sloup černého kouře.

Ve francouzském Rouenu vybuchla chemička. Objekt zachvátily plameny (zdroj: EBU)

Školy ve 12 obcích a části Rouenu zůstanou i v pátek uzavřeny, pro žáky se znovu otevřou až v pondělí. Prefekt Pierre-André Durand doporučil, aby lidé s křehčím zdravím v dotčených obcích raději zůstali doma až do páteční noci.

Veřejná doprava ve městě byla během čtvrtečního odpoledne postupně zastavena, ale od pátečního dopoledne by měla normálně fungovat. Prefekt toto opatření označil za neodůvodněné.

Kouř stoupající z chemičky v Rouenu
Zdroj: PASCAL ROSSIGNOL/Reuters

I díky preventivním opatřením nebyla podle prefekta znečištěna řeka Seina, nevyloučil však, že by se nějaké stopové znečištění mohlo objevit při přílivu. Tyto škody by však měly být rychle napravitelné. Každopádně nehrozí žádné ohrožení pitné vody, ujistil.

Továrna Lubrizol, která je klasifikována na úrovni chemičky v italském Sevesu, známé z roku 1976 únikem jedovatého dioxinu, zaměstnává asi čtyři sta lidí. Vyrábí a prodává přísady do olejů, paliv či barev. Závod patří americké firmě Lubrizol Corporation, kterou vlastní společnost Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta.

Za vážný incident v podobě úniku páchnoucího plynu v roce 2013 musel podnik zaplatit pokutu 4000 eur (asi 103 tisíce korun). Čtvrteční požár podle Lubrizolu zasáhl sklad, stáčírnu a administrativní budovu. „Příčiny zůstávají neznámé,“ uvedla firma. Požár vyšetřuje prokuratura.

Ekologové se domáhají „strukturální reflexe“ ohledně přítomnosti nebezpečných podniků v srdcích francouzských měst.