Poláci se dočkali. Trump jim zrušil vízovou povinnost

Americký prezident Donald Trump podepsal zařazení Polska do programu pro bezvízový styk. Země byla jednou z posledních v Evropské unii, jejíž občané museli stále žádat o víza pro cesty do USA. Češi je nepotřebují od roku 2008.

Polsko o bezvízový styk se Spojenými státy dlouhodobě usilovalo a američtí představitelé v poslední době Varšavu ujišťovali, že se blíží.

Trump už minulý měsíc přislíbil, že Polsku zajistí přístup do programu pro bezvízový styk amerického ministerstva zahraničí. Podobně se vyjádřil před měsícem ve Varšavě také viceprezident Mike Pence.

Zařazení do programu pro polské občany znamená, že pro obchodní nebo turistické cesty do USA v délce do 90 dní nebudou napříště potřebovat víza.

Polsko patří mezi nejbližší spojence USA v Evropě. Při červnové návštěvě polského prezidenta Andrzeje Dudy v Bílém domě se obě strany dohodly na posílení americké vojenské posádky v Polsku z nynějších 4500 na 5500 vojáků. Varšava se výměnou zavázala, že náklady spojené s pobytem vojsk bude sama hradit.