Výrobci chrlí sto miliard kusů oblečení ročně. Část leží ve skříni ladem, tak se rozjíždí půjčování

Horizont ČT24: Spotřebu oblečení snižují půjčovny šatů (zdroj: ČT24)

Každý rok projde koloběhem světové módní produkce kolem stovky miliard kusů oblečení. Módní průmysl je tak druhým největším znečišťovatelem na Zemi. Proměnlivé trendy diktují neustálé změny a šatníky se často plní sotva nošenými věcmi. Řešení se přitom nabízí: nákup garderoby nahradit jejím vypůjčením, sdílením nebo výměnou.

Šaty si půjčuje třeba Američanka Lisa Batittová. Za pronájem garderoby od tří firem zaplatí měsíčně v přepočtu šest tisíc korun. „Můžete toho mít, kolik chcete. Jak to jen dokážete unosit. Takže třeba já kromě neděle nosím půjčené oblečení šest dní v týdnu,“ přibližuje Lisa. 

Možností – alespoň ve Spojených státech – je hned několik. Kromě půjčoven, které pronajímají buď po kusech, anebo podle různě drahých paušálů, jsou to i samy módní značky. Další možností je sdílení. 

Velké půjčovny sice umožní maximální využití outfitu, který jsou schopné otočit i za jediný den. Vytváří tak ale zcela novou ekologickou stopu. Kvůli jedinému dni nebo dokonce večeru je třeba šaty poslat do čistírny a zase zpátky do obchodu nebo rovnou k dalšímu zákazníkovi. Z myšlenky, jak omezit plýtvání textilem, se tak stal výnosný byznys.

„V pět hodin ráno začne přijíždět vrácené oblečení od zákazníků z celé země. Zjistíme, jestli ho nějak poškodili. Pokud ano, oblečení může jít rovnou k opravě,“ popsala televizi ABC News Jennifer Hymanová, šéfka společnosti Rent The Runway. 

Pronajmout lze i vlastní oblečení

Sdílení funguje i na lokální úrovni, a to nabídnutím vlastního šatníku. V Česku je k tomu k dispozici několik internetových platforem. První – zaměřená výlučně na oblečení – spustila svůj portál začátkem září.

„My jsme pouze zprostředkovatelé, kteří umožní lidem, kteří oblečení vlastní, ho nechat pronajmout,“ podotýká Nikola Šafránek, zakladatel #OOTDtoday. „Sedmdesát procent šatní skříně zůstává nevyužito, třicet procent zakoupeného oblečení bylo nošeno méně než pětkrát. Pokud si dáte tyto věci dohromady, pak se dostanete k tomu, že naše skříně jsou přeplněné.“

Stále oblíbenější jsou „swapy“

Jde to ale i bez internetu. Třeba v Praze na Pankráci už několik let funguje sdílená skříň, díky které může například nevyužívaná košile posloužit někomu jinému. Právě takzvaný swap, tedy výměna, je další možnost, jak rychle obměnit šatník. Organizované akce, na kterých oblečení najde nového majitele, jsou stále oblíbenější. Jen v Praze se jich minulý víkend konalo deset.

„Základní princip je, že čím déle doma nějakou věc máte, tím víc ztrácí na hodnotě, takže je dobré to otáčet. A spousta lidí na swapu už takto přemýšlí. Dojde jim, že je věcí už moc, už si nenakupují nové,“ míní Lucie Poubová, spoluzakladatelka Swap Prague.

Konzum tak prochází vlastní evolucí. Lidé nechtějí stále víc položek přímo vlastnit – jako třeba auta, kola anebo oblečení – ale raději si je na čas pronajmou a pošlou dál.